Arabic sign language recognition based on artificial intelligence techniques
Yapay zeka teknikleriyle Arapça işaret dili tanıma
- Tez No: 845235
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ KARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Arapça İşaret Dili Tanıma, YOLO, Derin Öğrenme, Evrişimsel Sinir Ağı, Bilgisayarlı Görme, Arabic Sign Language Recognition, YOLO, Deep Learning, Convolutional Neural Network, Computer Vision
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Arap İşaret Dili, sağır bireyler arasında kullanılan iletişim aracıdır. Vücut, el hareketleri ve yüz ifadelerinden oluşan bir koleksiyon. SL'nin işiten kişiler tarafından anlaşılamaması aynı zamanda iletişimde bir boşluk yaratarak, sağır bireylerin günlük yaşamlarında ciddi zorluklara neden olmakta, kariyerlerini ve iyi bir yaşam sürmelerini etkilemektedir. Yapay zeka ve derin öğrenme teknolojileri son yıllarda bilgisayarlı görmeyi geliştirmiştir. SL, bilgisayarlı görme alanındaki önemli araştırma projelerinden biridir. Beş gönüllünün çeşitli yerlerde, ışık koşullarında, ellerde ve arka planlarda çektiği binlerce görüntüyü içeren üç veri seti oluşturarak işiten ve sağır bireyler arasındaki boşluğu doldurmak için Arapça SL alfabeleri, sayıları ve kelimeleri için gerçek zamanlı bir Tanıma sistemi öneriyoruz. Modelin eğitimi ve testi, Yolo modellerinin son modeli olan derin öğrenme modeli Yolov8'in farklı ağırlıkları kullanılarak yapılmakta olup, yaklaşık %98'lik bir doğruluk elde etmekte ve deneme, tespitte etkinlik ve hız göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Arabic Sign Language is the means of communication utilised between deaf individuals. It's a collection of body, hand movements, and facial expressions. SL is not understood by hearing people, which creates a gap in communication at the same time, causing Significant difficulties for deaf individuals' daily lives and affecting their careers and the ability to have a good life. Artificial intelligence and deep learning technologies have developed computer vision in recent years. SL is one of the Significant research projects in computer vision. We propose a real-time Recognition system for Arabic SL alphabets, numbers, and words to fill the gap between hearing and deaf individuals by creating three datasets containing thousands of images taken by five volunteers in various places, lighting conditions, hands, and backgrounds. The training and testing of the model are done by utilising different weights of the deep learning model Yolov8, the last model in the Yolo models, and it achieves an accuracy of approximately 98%, and the experiment shows efficiency and speed in detection.