Tanbur sazı icra tekniklerinin Peşrev ve Saz Semaisi formları üzerinden tespiti
Determination of tanbur instrument performance techniques on Peşrev and Saz Semai forms
  1. Tez No: 845254
  2. Yazar: ERCAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEFA TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Tanbur, Form, İcra Teknikler, Tanbur, Form, Playing techniques
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırmada tanbur sazına yönelik geliştirilen icra tekniklerinin Peşrev ve Saz Semaisi formları üzerinden kullanım durumlarının tespiti amaçlanmıştır. Çalışmada ses ve görüntü kalitesinin yüksek olduğu icra videoları tespit edilmiş ve Tanburi Cemil Bey, Andon Efendi, Gazi Giray Han, Benli Hasan Ağa'ya ait 3 Peşrev ve 3 Saz Semaisi seçilmiştir. Yöntem: Bu araştırmada betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın temelini oluşturma adına literatür taraması yapılarak konuyla ilgili kuramsal bilgiler toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Türk müziği formlarından Peşrev ve Saz Semaileri, örneklemini ise Tanburi Cemil Bey, Andon Efendi, Gazi Giray Han, Benli Hasan Ağa'ya ait 3 Peşrev ve 3 Saz Semaisi oluşturmaktadır. Veriler bestecilere ait eserleri Youtube video paylaşım sitesinde icra eden üç icracının video kaydı alınarak toplanmıştır. Veriler içerik analiz ve doküman analiz tekniği ile incelenmiştir. Belirlenen Peşrev ve Saz Semailerinin bölümleri ayrı ayrı ele alınarak bölümler içerisindeki ölçülerde yapılan icra teknikleri nota üzerinde belirtilmiştir. Sonuçlar: Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda; belirlenen Mahur Peşrev, Isfahan Peşrev, Rast Peşrev ve Hicazkâr Saz Semaisi, Hüseyni Saz Semaisi, Muhayyer Saz Semaisi eserlerinde çarpma, tril, parmak kaydırma ve tuşe sallama gibi icra tekniklerinin sıkça kullanıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to determine the use of the performance techniques developed for the tanbur instrument over the forms of Peşrev and Saz Semaisi. In the study, performance videos with high sound and image quality were identified and 3 Peşrev and 3 Saz Semaisi of Tanburi Cemil Bey, Andon Efendi, Gazi Giray Khan, Benli Hasan Aga were selected. Method: In this study, the survey model, one of the descriptive research methods, was used. To form the basis of the research, theoretical information on the subject was collected through a literature review. The population of the study consists of Peşrev and Saz Semaileri from Turkish music forms, and the sample consists of 3 Peşrev and 3 Saz Semaisi belonging to Tanburi Cemil Bey, Andon Efendi, Gazi Giray Han, Benli Hasan Aga. The data were collected by taking video recordings of three performers performing the composers' works on the YouTube video-sharing site. The data were analyzed by content analysis and document analysis techniques. The sections of the determined Peşrev and Saz Semai were handled separately and the performance techniques performed in the measures within the sections were indicated on the note. Results: In line with the findings of the study, it was concluded that performance techniques such as slamming, trill, finger shifting, and key shaking were frequently used in Mahur Peşrev, Isfahan Peşrev, Rast Peşrev and Hicazkâr Saz Semai, Hüseyni Saz Semaisi and Muhayyer Saz Semaisi.