Postmenopozal kadınlarda obezitenin menopoz semptomlarına ve şiddetine etkisi
The effect of obesity on menopausal symptoms and its severity in postmenopausal women
  1. Tez No: 845260
  2. Yazar: ELİF BÜŞRA ARAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HİCRAN MUTLU, DOÇ. DR. KAĞAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: beden kitle indeksi, menopoz, obezite, sıcak basması, body mass index, hot flashes, menopause, obesity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Menopoz çok çeşitli şikayetlerin görülebildiği, kadın hayatının büyük ve önemli bir kısmını oluşturan fizyolojik bir dönemdir. Bu dönemde kadınlar semptomlarını hafifletme ihtiyacı hissetmekte ancak yan etkileri sebebi ile hormon replasman tedavilerinden kaçındıklarından alternatif yöntemlere yönelmektedirler. Etkinliğine dair farklı çalışmalar olmakla birlikte kilo kontrolünün yapılması menopoz yakınmalarına fayda sağlayabilir. Bu çalışmada postmenopozal dönemdeki kadınlarda obezitenin menopoz semptomlarına ve şiddetine olan etkisini araştırmak amaçlandı. Tek merkezli, kesitsel nitelikteki bu çalışmaya Nisan 2023-Ağustos 2023 tarihleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Obezite polikliniklerinde takip ve tedavi edilmekte olan 213 postmenopozal dönemdeki fazla kilolu ve obez kadın katılımcılar dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik bilgileri içeren katılımcı bilgi formu ve Menopoz Semptomları Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Kadınların antropometrik ölçümleri hekim tarafından alınarak not edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulguların istatiksel analizi için SPSS 26 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır. İstatiksel anlamlılık düzeyi için p0,05) saptanmamıştır. Sıcak basması – terleme puanı ile total vücut yağ oranı arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü zayıf düzeyde anlamlı ilişki saptanmıştır (r=0,190; p=0,005). Yapılan ordinal regresyon analizi sonucunda beden kitle indeksinin sıcak basması-terleme üzerine bağımsız risk faktörü olduğu görülmektedir. Çalışmamız obez kadınların menopozda somatik şikayetleri özellikle de sıcak basması-terlemeyi çok daha şiddetli yaşadığını ve toplam vücut yağlanmasının da sıcak basması-terleme şikayetini artırdığını göstermiştir. Bulgularımız menopoz döneminde özellikle sıcak basmasından yakınan kadınlar için kilo kontrolünü sağlamanın somatik şikayetleri azaltabileceği konusunda umut verici olabilir.
Özet (Çeviri)
Menopause is a physiological period that constitutes a large and important part of a woman's life, during which a wide variety of complaints can be observed. Women feel the need to relieve their symptoms during this period. However, since they avoid having hormone replacement treatments due to their side effects, they tend to choose alternative methods. Although there are different studies on its effectiveness, weight control may be beneficial for menopausal complaints. This study aimed to investigate the effect of obesity on menopause symptoms and severity in postmenopausal women. In this single-center and cross-sectional study, 213 postmenopausal overweight and obese female participants followed up and treated at İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital, Obesity Polyclinic, between April 2023 and August 2023, are included. A participant information form containing sociodemographic information and the Menopause Symptoms Assessment Scale were applied to the participants. Anthropometric measurements of the women were taken and notes by the physician. SPSS 26 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used for statistical analysis of the findings obtained from the study. p0,05) was detected with bioelectrical impedance analysis measurements, waist circumference and waist-hip ratio with the menopause-related subscale score and total score. A statistically weak positive correlation was found between the hot flashes - sweating score and total body fat ratio (r=0,190; p=0,005). As a result of the ordinal regression analysis, it is seen that body mass index is an independent risk factor on hot flashes and sweating. Our study showed that obese women experience somatic complaints, especially hot flashes and sweating, much more severely during menopause, and total body fat also increases hot flashes and sweating complaints. Our findings may be promising that weight control can reduce somatic complaints, especially for women who complain of hot flashes during menopause.