14-18 yaş arası gençlerde inanç problemleri
Belief problems in young people aged 14-18
  1. Tez No: 845282
  2. Yazar: KÜBRA POLAT YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFA BARDAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelâm, İslam, İnanç, Gençlik, Sorumluluk, Kalam, Islamic, Faith, Youth, Responsibility
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
İman etmekle yükümlü olmanın ilk aşamasında olan 14-18 yaş arası gençlerdir. İman etmek bir süreç meselesidir. Zira birey Allah'ı kabul ile başlayıp O'nun birliğini, bütün esma ve sıfatlarını da kabul eder. Allah'ın yarattıklarına bir müdahalesi olarak peygamberlerini ve onları destekleyen ilahi buyruklarını da kabul eder. Bu ilahi buyrukları ve peygamberi kabul eden kimseden beklenen melekleri, ahiret gününü, kaza ve kaderin Allah'tan olduğunu kabul etmesidir. Bu kabuller literatürümüzde“imanın şartları”olarak geçmektedir. İmanın bütün şartlarını eksiksiz, şüphesiz ve kesin bir iman ile kabul etmesi bireyi mümin kabul edebilmek için gereklidir. Çalışmamızın amacı dini açıdan mükellef kabul edilen 14-18 yaş arası gençlerin imanın şartları bağlamında yaşadıkları çelişkili ve problemli durumları ortaya koymaktır. Çalışmamız anket aracılığı ile Orta Anadolu bölgesinde merkeze aldığımız yerleşim yerinin farklı lise türlerinde eğitim gören 14-18 yaş arası gençlerin gönüllü katılımları ile gerçekleştirilmiştir. Bu minvalde çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde dini açıdan sorumlu kabul edilen 14-18 yaş arasındaki gençlerin verdiği cevapları doğru bir zeminde anlamlandırmak adına ilk olarak psikolojik durumları gelişimsel olarak tahlil edilmiştir. İmanın şartları açısından kavramsal çerçeve çizilmeye çalışarak olması/olmaması gerek durumlar izah edilmiştir. İkinci bölümde ise gençlerin ankete verdikleri cevaplar istatistiki olarak verilip imanın şartları açısından yorumlanmıştır. Gençlerin yaşadığı problemli ve çelişkili durumlar imanın şartları kapsamında tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu tespitlerden yola çıkarak gençlerin bilgiye doğru kaynaktan ulaşarak doğru ve geçerli bir inanç dünyası inşa etmeleri için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
They are young people between the ages of 14-18 who are in the first stage of being obliged to believe. Believing is a matter of process. Because the individual starts by accepting Allah and accepts His unity, all His names and attributes. He also accepts his prophets and the divine commands that support them as God's intervention in his creations. What is expected from the person who accepts these divine commands and the prophet is to accept the angels, the afterlife, and that fate and destiny are from Allah. These acceptances are referred to as“conditions of faith”in our literature. It is necessary for an individual to accept all the conditions of faith with complete, undoubted and absolute faith in order to be considered a believer. The aim of our study is to reveal the contradictory and problematic situations experienced by young people between the ages of 14-18, who are considered religiously responsible, in the context of the conditions of faith. Our study was carried out through a survey, with the voluntary participation of young people between the ages of 14-18 studying in different types of high schools in the settlement we centered in the Central Anatolia region. In this regard, our study consists of two parts. In the first part, in order to understand the answers given by young people between the ages of 14-18, who are considered religiously responsible, on a correct basis, their psychological states were first analyzed developmentally. Situations that should/should not happen were explained by trying to draw a conceptual framework in terms of the conditions of faith. In the second part, the answers given by young people to the survey are given statistically and interpreted in terms of the conditions of faith. The problematic and contradictory situations experienced by young people have been tried to be identified within the scope of the conditions of faith. Based on these findings, suggestions have been made for young people to build a correct and valid world of belief by accessing information from the right source.