2001 yılından günümüze ceza infaz kurumlarında yürütülen manevi rehberlik çalışmaları ve mevzuatı
Spiritual guidance studies and legislation conducted in penal institutions since 2001
- Tez No: 845386
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ceza, Ceza İnfaz Kurumu, Rehabilitasyon, Manevi Rehberlik, Punishment, Prison, Rehabilitation, Spritual Guidance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sosyal yaşamdaki gelişmeler hayatın her safhasını etkilemiştir. Bu gelişmelerden biri insan psikolojisinin iyileştirilmesine yönelik yapılan çalışmalardır. Özellikle dezavantajlı gruplarda zihnen ve ruhen iyi olmaları adına günümüzde yeni uygulamalar ortaya çıkmıştır. Bu yeni uygulamalardan biri Manevi Danışmanlık ve Rehberlik (MDR) alanıdır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılarak yapılmıştır. Çalışma kapsamında ülkemizde MDR'ye yönelik yapılan faaliyetlerin neler olduğu ve yine bu alana yönelik ne tür çalışmaların yapılabileceği hususunda bilgiler sunulmuştur. Ek olarak ceza infaz kurumlarındaki MDR faaliyetlerinin mevzuatı ele alınmıştır. Alana ait kavramların tanımlaması yapılmış ve dezavantajlı gruplardan biri olan ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutukluların rehabilitasyonlarını sağlamanın nasıl mümkün olabileceği hakkında bilgiler verilmiştir. Ek olarak ceza infaz kurumlarında yürütülen manevi rehberlik uygulamaları ve bu alanda yapılan akademik çalışmalar hakkında da bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Developments in social life have affected every stage of life. One of these developments is the studies aimed at improving human psychology. Nowadays, new practices have emerged to ensure mental and spiritual well-being, especially in disadvantaged groups. One of these new practices is the field of Spiritual Counseling and Guidance (MDR). This study was conducted using document analysis, one of the qualitative research methods. Within the scope of the study, information about the activities carried out for MDR in our country and what kind of studies can be done in this field are presented. Additionally, the legislation on MDR activities in penal institutions is discussed. The concepts of the field are defined and information is given about how it is possible to ensure the rehabilitation of convicts and detainees in penal institutions, which are one of the disadvantaged groups. Additionally, information was given about spiritual guidance practices carried out in penal institutions and academic studies in this field.