İnternet bağımlılığı ve siber zorbalığa maruz kalmanın sanal kaytarma bağlamında iş sonuçlarına olan etkisi: Beyaz yakalı insan kaynakları üzerine bir uygulama
The effect of internet addiction and exposure to cyberbulling on business results in the context of virtual registration: An application on white collared human resources
  1. Tez No: 845385
  2. Yazar: HAKAN GÖKCEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAĞMUR ÖZYER AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz yakalılar, internet bağımlılığı, sanal kaytarma, Siber Zorbalığa Maruz Kalma, iş sonuçları, Internet addiction, Cyberbullying Victimization, Cyberloafing, Job Outcomes, White collar employee
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Dünya'nın en önemli iletişim kuramcılarından Marshall Mcluhan“Dünya global bir köydür”mottosuyla günümüzde dünyanın gelmiş olduğu noktayı en güzel şekilde özetlemiştir. Şüphesiz ki“köy”ile kırsallıktan bahsetmemiştir. Burada, dijital dünyanın gelişimi ile birlikte, teknolojinin yönlendirdiği, insanların sosyal dış dünyadan kopup ekranlarla iletişim kurduğu yeni nesil elektronik yaşam formundan bahsetmiştir. Bu yaşam formu, sadece gündelik hayatı değil örgütsel yaşantıyı da etkilemiş durumdadır. Bu değişimle birlikte başkalaşan iş yapılış şekilleri beraberinde kolaylıklar getirdiği gibi, bu kolaylıkların yol açtığı sorunları da getirmiştir. Çalışmada verilerin analizi IBM SPSS 25.0 paket programı ve Eviews 10.0 sürümü kullanılarak yapılmıştır. Birinci aşamada, anketin ilk bölümünü oluşturan demografik ve genel bilgilere ilişkin yüzde ve sıklık dağılımları sunulmaktadır. Ayrıca, ölçeklere yönelik cevapların yüzde ve sıklık dağılımları ile ortalama cevap ve st.sapma değerleri sunulmuştur. İkinci aşamada, çalışmada kullanılan ölçeklere yönelik Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA) yapılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliği için ayrıca Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulanmıştır. Hipotezlerde tanımlanan ilişkilerin test edilmesi amaçlı yapısal eşitlik modeli (YEM) kullanılmıştır. Alt boyutlar arasındaki ilişkileri belirlemek amaçlı korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. YEM tahmin sonuçlarına göre; internet bağımlılığı arttığında siber zorbalığa maruz kalma artmaktadır. Siber zorbalığa maruz kalma arttığında iş sonuçları azalmaktadır. Sanal kaytarma değişkenin ılımlaştırıcı rolü belirlenmiştir. Sanal kaytarma arttıkça iş sonuçları artış göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Marshall Mcluhan, one of the world's most important communication theorists, summed up the point the world has reached today in the best way with the motto“The world is a global village”. Undoubtedly, he did not mention rurality with the word“village”. Here, with the development of the digital world, he talked about the new generation electronic life form, which is guided by technology, where people disconnect from the social outside world and communicate with screens. This life form has affected not only daily life but also organizational life. Along with this change, the different ways of doing business brought with it conveniences, as well as the problems caused by these conveniences. Data analysis in the study was made using IBM SPSS 25.0 package program and Eviews 10.0 version. In the first stage, the percentage and frequency distributions of demographic and general information, which constitute the first part of the survey, are presented. In addition, the percentage and frequency distributions of the responses to the scales, as well as the mean response and st. deviation values are presented. In the second stage, Explanatory Factor Analysis (EFA) was conducted for the scales used in the study. Confirmatory Factor Analysis (CFA) was also applied for the construct validity of the scale. Structural equation model (SEM) was used to test the relationships defined in the hypotheses. Correlation and regression analysis were applied to determine the relationships between sub-dimensions. According to the YEM estimation results; when internet addiction increases, exposure to cyberbullying increases. When exposure to cyberbullying increases, business outcomes decrease. The moderator role of the cyberloafing variable has been determined. As cyberloafing increases, business results increase.