States of matter: Material taking shape from the industrial to the artistic
Maddenin halleri: Endüstriyelden sanatsal biçime malzemenin dönüşümü
  1. Tez No: 845540
  2. Yazar: ECE YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. AHU ANTMEN AKİSKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Malzeme, Mekansal Sanat Pratiği, Görsel Sanatlar, Industrial Material, Spatial Art Practice, Visual Arts
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu sanatsal araştırma (eser metni), mekânsal sanat pratikleri odağında endüstriyel ve mimari malzemelerin çağdaş sanat üretimindeki rolüne odak- lanmaktadır. Yaşadığımız mekânları şekillendirirken, bu mekânları oluşturan endüstriyel malzemenin bizi nasıl şekillendirdiği sorusu, atölye pratiğimin temelini oluşturmaktadır. Bu ilgimi, çalışmalarımda mimari ortamları şekillendiren iç ve dış mekânların, yüzeyde görünen veya yüzeyin arkasında kalan malzemelerinin standartlaştırılmış işlevlerinin, nesnelerin veya araçların dönüştürülmesi yoluyla yansıtıyorum. Böyle bir endüstriyel bağlamın sanatsal bir bağlama dönüşmesini işaret eden 20. ve 21. yüzyıldan çeşitli sanat örneklerini bir araya getirmek, düşüncelerime ışık tutuyor. Bu örnekler, malzeme ve mekânın nasıl bir araya gelebileceği ve endüstriyel olanın sanatsal ve kişisel olana nasıl dönüştürülebileceği bağlantıları üzerinden işlerimi yansıtıyor. Bu sebeple, stüdyo çalışmalarıma odaklanan bölümün ardından, çalışmalarımda kullandığım malzeme ve araçların kişisel karşılıklarını listeleyen bir sözlüğe de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This artistic research statement focuses on the role of industrial and architectural material in contemporary art production with a specific focus on spatial art practices. I am interested in the spaces we inhabit and how we shape them, and how we are also shaped by the industrial materials used in those surroundings. I try to reflect this in my work through a transformation of the interior and exterior, the hidden or the surface materials that shape architectural settings in the form of standardized functions, objects or tools. Various examples of art from the 20th and 21st century that reflect the transforming of such an industrial context into an artistic context are brought together to shed a light on my thinking. These examples echo my work through a correlation of how materials and space can come together; and how the industrial can be transformed into the artistic and the personal. The section focused on my studio practice is thus followed by an additional appendix which is a personal glossary of materials and tools I use in my work.