An analysis of means and consequences of the 2011 military intervention in Libya
Libya'ya 2011 askeri müdahalesinin gerekçe ve sonuçları üzerine bir analiz
- Tez No: 845543
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH KONURALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: NATO, Güvenlik Konseyi, İnsani Müdahale, Kaddafi, Libya, NATO, Security Council, Humanitarian Intervention, Gaddafi, Libya
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
2010 yılında Ortadoğu'daki Arap Baharı'nın başlamasıyla birlikte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya'nın uçuşa yasak bölge olmasına karar vermiş ve ardından NATO, eylemcileri Libya Devlet Başkanı Kaddafi güçlerinden koruma gerekçesiyle ülkeye askeri müdahale gerçekleştirmiştir. Bu araştırma, Kaddafi iktidarı sonrasında Libya'ya dış müdahaleyi ve bunun kökenlerini, yöntemlerini, arkasında yatan gerçek nedenleri, sonuçlarını ve Libyalıların bundan mevcut kriz durumunda kurtulabilmelerine yönelik senaryoları ele almaktadır. Bu çalışmada bulgular, araştırmacının anlamlandırma sürecine öncelik veren yorumsamacı bir bakış açısı doğrultusunda analiz edilmiştir. Araştırma, Libya krizini sona erdirmek için birkaç senaryonun var olduğu sonucuna ulaşmıştır. Siyasi senaryo, bir Libya mutabakatı ve ulusal birlik hükümeti ile Berlin Süreci ve Birleşmiş Milletler misyonunun çabalarını desteklemeyi kapsar. Askeri senaryo, bir tarafın diğerine askeri üstünlük kurması ve fiili otoriteye sahip olmasına gönderme yapar. Federalizm senaryosu, çatışma haritasını değiştirmek için yeni bir değişken savaş alanına girene kadar çatışma ve kaosun devam edeceği öngörüsünü savunur. Bu araştırma, Libya'da çözümün, yabancı tarafları Libya'nın iç egemenliğine saygı duymaya zorlamak ve müdahalelerini durdurmak için çatışan taraflar arasında gerçekleştirilecek kapsamlı bir ulusal siyasi diyalog yoluyla kendi içinde başlatılması gerektiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
When the Arab Spring began in the Middle East, including Libya, the Security Council imposed a no-fly zone in Libya in March 2011. NATO later intervened militarily to protect protesters from Qaddafi's army. This dissertation examined the foreign intervention in Libya following Gaddafi's administration, its origins, methods, real motivations, outcomes, and the models that have been ingrained in political life while Libyans attempt to eliminate the adverse effects. This study utilized an interpretive paradigm in which the data were interpreted using a qualitative design. Findings indicated that a variety of models have been suggested and rejected, reinforcing the symptoms of the divide between internal actors. These models are as follows: A concept for a peaceful political process that incorporates Libyan consensus and a government of national unity backed by the UN mission. Military superiority over other armed organizations is the military model adopted and relied on by the military striving for power. Additionally, the federal model incorporates the objective of creating a decentralized structure of government that aids in tension reduction. While the final model discusses the continuing transitional periods, which reinforces the persistence of conflict between competing parties and the preservation of security turmoil and economic decline. This research recommends that the solution in Libya should begin with the Libyans themselves, through a thorough national political discussion between the conflicting groups. This study is limited in terms of theory and sampling as it did not use a mixed method approach and fell short of examining more data mainly due to security considerations.