Türkiye'de farklı sistemlerde üretilmiş kadastro paftalarının kullanılabilirliği üzerine bir araştırma
A Research on usebility of Turkish cadastral maps produced in different systems
- Tez No: 84566
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YERCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Cadastre, land survey, map deformation, precision, homogeneous, affine transformation, multiquadratic interpolation VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE'DE FARKLI SİSTEMLERDE ÜRETİLMİŞ KADASTRO PAFTALARININ KULLANILABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Şaban İNAM Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet YERCİ 1999, 162 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Mehmet YERCİ Prof. Dr. İbrahim BAZ Doç. Dr. Cemal BIYIK Doç. Dr. Ferruh YILDIZ Yrd. Doç. Dr. Ali ERDİ ÖZET Ülkelerin artan nüfuslarına paralel olarak kentleşme, yerleşme ve arazi kullanım ilişkilerinde ülke kaynaklarının optimum verimlilikte değerlendirilmeleri, fiziksel planlama ve projelerin uygulamaya konu edilmesi, merkezi ve yerel yönetimlerin ihtiyaç duyacağı türdeş, doğru ve güvenilir arazi bilgilerini hazır bulundurması gibi işlevleri üstlenen kadastro, mekana dayalı bilgi sistemlerinin önemli bir kısmını oluşturmuştur. İleri dünya ülkelerinin mekana dayalı bilgi sistemlerini oluşturup - uygulamaya koydukları günümüzde, ülkemizin böylesi oluşuma entegre olmaması düşünülemez. Ancak, bunu sağlaması için de sistemin temel öğeleri olan kadastroharitalar ve kayıtları TMK'nun öngördüğü tarzda oluşturmak ve sisteme veri tabanı olacak şekilde hazırlamak / güncel tutmak zorundadır. Değişen ülke şartları ve gelişen toplumsal ihtiyaçlar karşısında bugüne kadar yapılmış üretimlerin büyük kısmı eskimiş, teknik anlamda kullanılabilirlik ve güncellikten uzak kalmışlardır. Uygulama süreci içerisinde zaman zaman kadastronun tüzel olduğu kadar teknik bir işlem olduğu da gözardı edilmiş ve çalışmalar ülkede tapusuzluk sorununun çözümüne yöneltmiştir. Bu bağlamda, tapu sicilinde kayıtlı taşınmazların sınır güvencesini oluşturan kadastro haritalarının, ülke genelinde tüzel standartlardan uzak ve ülke nirengi ağına dayalı olmaması, günümüzde toprak insan ilişkilerinde önemli sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Mevcut kadastro bilgilerinin, bilgi sistemlerine hazırlanması çalışmaları“Kadastro Yenileme”olarak isimlendirilirse; ülkemiz şartlarında farklı ölçek, altlık, koordinat sistemi, yöntem ve zaman kesitlerinde üretilen kadastro haritaları ve haritaya dayalı bilgilerin yeniden değerlendirmeye alınıp kullanılabilirlik şartlarının ortaya konulması, kadastro sisteminin çok amaçlı kullanımlar için güncelleştirilmesi ve yetersizliklerin giderilmesi; çalışmamızın temasını oluşturacaktır. Bu amaçla yapılan çalışmanın birinci bölümünde içerik ve hedefler ile kadastronun tanımı, amacı ve günümüz kadastrosundan beklentiler ifade edilmiştir. İkinci bölümde Türkiye kadastrosunun tarihsel gelişimi içerisinde bilgi sistemlerinin çerçevesi çizilmiş ve kadastro bilgi sisteminin gerekliliği ve şartlan üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde Türkiye'de kadastro çalışmalarının tüzel ve teknik yapılanması içerisinde çeşitlilikleri, üretimleri ve bu ürünlerin uygulanma hassasiyetleri ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde günümüze kadar uygulamada kullanılmış pafta altıkları, nitelikleri ve deformasyon etkileri irdelenmiştir. Beşinci bölümde grafik paftaların sayısallaştırılmaları ele alınmıştır. Altıncı bölümde uygulamalara yer verilerek günümüze kadar farklı yöntemlerle yapılmış üretimleri örneklemeli temsil eden beş ayrı pafta üzerinde analizler yapılmış ve tabloda verilen değerler elde edilmiştir:Ayrıca adı geçen paftaların“Büyük Ölçekli Haritalar Yapım Yönetmeliği”uyarınca tescile esas uygulamalara altlık teşkil edecek ve pafta-zemin uyumunu sağlayabilecek altlıklar olup olmadıkları irdelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Kadastro, sayısallaştırma, pafta deformasyonu, hassasiyet, homojenlik, affin transformasyon, multikuadrik interpolasyon,
Özet (Çeviri)
ABSRACT PhD Thesis A RESEARCH ON USEBILITYT OF TURKISH CADASTRAL MAPS PRODUCED IN DIFFERENT SYSTEMS Şaban İNAM Selçuk University Enstitute of Natural and Applied Sciences Geodesy and Photogrammetry Department Supervisor: Prof. Dr. Mehmet YERCİ 1999, 162 Page Jury: Prof. Dr. Mehmet YERCİ Prof. Dr. Ibrahim BAZ Asoc.Prof.Dr. Cemal BIYIK Asoc.Prof.Dr Ferruh YILDIZ Assit.Prof.Dr. Ali ERDİ ABSTRACT: Land survey (cadastre) that involves optimum use of country resources for urbanisation, settlement and land use, applying physical plans and projects into practice, producing homogeneous, correct and reliable land information for central and local governmental bodies for present uses and etc. with the increase in population of countries constitutes the most important part of information systems based on land. Looking at modern countries in today's world that created and put into practice their land information systems, it can not be considered not to integrate such a wide spread formation for our country. To provide this, land survey (cadastral) maps and registration records which are the essentials of the system must be formed with respect to the rules of real estate (property) law and as a data base for the system ivfor present uses. Because of changing country conditions and developing social needs, most of the products produced so far has technically got old in service and lost their actuality. Cadastre has not been considered it is a technical operation as it is corporate procedure as time to time in practice and the works have been focused on to the problem of register with title-deed. In this concept, it causes mass of problems in connection with man and land usage that cadastral maps which guaranties the boundaries of properties in land register are far away from legal standards in an extent of country wide and are not linked to the local triangulation network. If preparation process of existing cadastral information for information system is called as“cadastral refreshment”, the main frame of this research can be summarised as to investigate the conditions of its usability after reprocessing the cadastral maps produced in different scale, base, coordinate system and time periods under the condition of our country and the information from those maps, to improve cadastral system for the multi-purpose present uses and to eliminate the insufficiencies. In this concept, in the firot chapter, content and aims of our study with description and objective of cadastre and expectations from todays cadastre has bean stated. In the second chapter, the situation of information systems daring the historical development of Turkey's cadastre hay beengiven and reguircment and the conditions of Cadastre information System hay been emphasized. İn the third chapter variations and productions of cadastral work, in its technical and legal structura in Turkey and the precision of these productions in the practise hay been put for word. İn the fourth chapter, the materials used to draw maps on, their attributes and deformation situations has been discussed. In the hifth chapter, dipitization of raster maps was reviewed. In the sixth chapter, some analizes has been performed on fine sample maps which each comes from separete production group and the results shown in the table belaw has been obtained :Additionaly, the maps mentioned aboue hawe been investigated for whether they are met the requirement in“the requlations for the production of large scale maps”.