Kentsel dönüşüm çalışmalarının mülkiyet kullanımına olan etkisi üzerine bir araştırma ve Konya örneği
Research on the effects of urban transformation studies on land use and Konya sample
- Tez No: 212326
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN İNAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kadastro, Kentsel Dönüsüm, Mülkiyet Kullanımı, Cadastre, Urban Transformation, Property Usage
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Türkiye'de kurulus kadastrosu çalısmalarına 1912 yılında Konya'da baslanmıs ancak Balkan, Birinci Dünya ve Kurtulus Savaslarının etkisi ile sürdürülememistir. Sistematik olarak kadastro çalısmalarına 1934 yılında baslanmıs olup, halen 1987 tarih ve 3402 Sayılı Kadastro Kanunu esliginde yürütülmektedir. Ülkemizde kadastro çalısmaları kentsel alanlarda % 99,99, kırsal alanlarda % 90 oranlarında tamamlanmıs durumdadır. Ancak yapılan incelemelerin ortaya koydugu sonuç, farklı zamanlarda olusturulan mevzuatlar esliginde, farklı ölçme iv yöntemi ve degerlendirme sistemlerinde, farklı ölçek, altlık ve pafta boyutlarında üretilen kadastral ürünlerin nitelik olarak günümüz kadastrosu beklentilerinden uzak oldugudur.Türkiye kadastrosunun % 36'sınını grafik yöntemde yapılması, mevcut kadastral belge ve bilgilerin yaklasık % 60 oranında güncellemeye ihtiyaç duyması, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan raporlarda ortaya konulan bir gerçektir. Gelismekte olan ülkeler sürecini yasayan Türkiye'de bir tarafta kadastronun bilinen ve mülkiyeti kullanımda toplumsal bir sorun olarak karsımıza çıkan `güncel durumu'; diger taraftan kentsel yerlesimlerde yasam, saglıklı kentlesme ve imar sorunlarını bir arada degistirerek optimal sonuca ulasmak istegi, kentsel dönüsüm çalısmalarını çözümsel alternatif yöntem olarak karsımıza çıkarmaktadır. 2000'li yıllarla birlikte kentsel dönüsüm, ilgili çevrelerde ilk kez etraflıca tartısılmaya baslanmıs; yerel yönetimler bu kavrama, imarla ilgili tüm sorunlarından kurtulus yolu olarak sahip çıkmıslardır. Özellikle 5216, 5393 ve 5366 Sayılı Kanunlar ile kentsel dönüsümün yasal tabanı olusturularak, son yıllarda kentlerimizin gündemini ve gelecegini belirleyen en önemli kavram durumuna gelmistir. Yasayan ve süreklilik gerektiren bir hizmet olarak kadastronun, üretilmis tapulama ve kadastro paftalarının, teknik nedenler yanında toplumun sosyo - ekonomik yapısındaki gelismelere paralel olarak beklentilere cevap veremez hale gelmesi, kayıtların güncel hale getirilmesi ve eskiyen kent dokusunun yenilenmesinde `kentsel dönüsüm' projelerini entelektüel bir uygulama aracı haline getirmistir. Bu çalısmada; tesis kadastrosu grafik ve eski kadastro yöntemlerinde yapılmıs ve zamanla güncelligini korumaktan uzak kalmıs kadastronun, üç ayrı mahallede kentsel dönüsüm projeleri yapılmıs, eski mülkiyet sorunlarının giderildigi ve kadastronun modern kent siluetine dönüsümün sonuçlarını elde etmede, kentsel dönüsüm projelerinin bir yöntem olarak kullanılabilecegi ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
The studies of cadastre foundation in Turkey was started in Konya in 1912 but it couldn?t be continued because of the effects of the Balkan War, First World War and Independence War. Systematic cadastre studies were started in 1934 and they are still going on with the 3402 numbered and 1987 dated Cadastre Law. Cadastral studies were completed in 99.99 % of urban and 90 % of rural areas in our country. But, according to the results of the studies, the quality of cadastral products in different scales, layouts and map sheets on different survey methods and evaluation systems with the different laws made on different dates are far from the expectations of the current cadastre. It is the fact which in the reports prepared by the Chamber of Mapping and Cadastre Engineers that the % 36 of the cadastre of Turkey was made in graphic method, and %60 of the current cadastral records and information needed to be updated. In Turkey which is living the process of developing countries, the desire of reaching optimum result by solving `the currency? which is known and faced social problem of cadastre in using ownership, healthy urbanization in urban settlements, and reconstruction problems together presents urban transformation studies as analytical alternative method. Within the years of 2000, the concept of urban renewal was started to be discussed in the first time by the concerned circles. Local administrations were interested and owned the concept in order to solve all their problems about reconstruction. Legal base of the urban renewal was constituted especially by the laws of 5216, 5393 and 5366, and it became the most important concept which determines the agenda of our cities in recent years. Thus, cadastre as a service which is live and needs continuity isn?t able to respond to the public?s expectation of the produced registration of landed properties and cadastral map sheets because of the technical reasons and the development of the socio-economic structure of the community, Urban Transformation projects has become means of intellectual application on updating the registers and renewal of the old city structure. In this paper, urban transformation projects were done in three neighbourhoods where establishment, graphical and old cadastre methods were applied which are far from protecting their currency in time, and urban transformation projects which can be used as a method on solving the old ownership problems and provide the results of transforming the city into a modern silhouette of cadastre was put forth.