Türkiye-Azerbaycan ekonomik ilişkileri: 1995-2022 dönemi analizi
  1. Tez No: 845711
  2. Yazar: MEHRAJ SARIKHANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ÖZÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, İşsizlik, Ekonomik büyüme, Makroekonomik değişkenler, İstihdam, Foreign trade, Unemployment, Economic growth, Macroeconomic variables, Employment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dış ticaret, işsizlik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin anlaşılması, her iki ülkenin ekonomik performansının ve bölgesel iş birliğinin değerlendirilmesi açısından önemlidir. Yapılan çalışmanın amacı iki ülke arasındaki uluslararası ilişkilerin gelişimi ve analiz etmektir. Bu kapsamda, Azerbaycan'ın ekonomik büyümesi ile Türkiye arasındaki dış ticaret ilişkisi ve Azerbaycan'daki işsizlik oranı arasındaki nedensellik ve etkileşimleri incelenmiştir. Çalışmanın veri kaynağı, Azerbaycan'a ait kişi başına düşen reel GSYİH ekonomik büyümeyi temsil ederken, Türkiye ile yapılan ihracat ve ithalat, dış ticareti yansıtmakta ve Azerbaycan'ın işsizlik oranları(IO) da dikkate alınmıştır. 1995-2022 yılları arasındaki yıllık verileri kullanılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Analiz sonuçları, Türkiye'ye yapılan ihracat geliri (LIHC) ile Azerbaycan'ın ekonomik büyümesi (LGDP) arasında Granger nedensellik etkisi olmadığını göstermiştir. Ayrıca LGDP ile LIHC arasında Granger nedenselliğin olmadığı sonucuna varılmıştır. Ancak LGDP ile Türkiye ithalat geliri (LITX) arasında Granger nedensellik vardır. Bu sonuç, Azerbaycan'ın ekonomik büyümesinin Türkiye'den yapılan ithalatla ilişkili olabilir. Johansen eşbütünleşme testi sonuçları, veri setinde en azından bir uzun vadeli eşbütünleşme ilişkisi olduğunu göstermektedir. LIHC'nin LGDP'ye olan etkisi negatif yönde ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Bu sonuç, Türkiye'den Azerbaycan'a yapılan ihracatın Azerbaycan'ın ekonomik büyümesini olumsuz etkilediğini göstermektedir. LITX'in LGDP'ye olan etkisi pozitif yönde ve son derece güçlüdür. Bu, Türkiye'den Azerbaycan'a yapılan ithalatın Azerbaycan'ın ekonomik büyümesini olumlu yönde etkilediği bulgusuna varılmıştır. IO'nun LGDP'ye olan etkisi istatistiksel olarak anlamlı değildir. Bu sonuçlardan yararlanarak Türkiye ve Azerbaycan, daha fazla ekonomik büyümeyi destekleyecek, iş birliğini derinleştirecek ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunacak adımlar atabilir.
Özet (Çeviri)
Understanding the relationship between foreign trade, unemployment and economic growth between Turkey and Azerbaijan is important for evaluating the economic performance of both countries and regional cooperation. The aim of this study is to analyse the development of international relations between the two countries. In this context, the causality and interactions between the economic growth of Azerbaijan and the foreign trade relationship between Turkey and the unemployment rate in Azerbaijan are analysed. The data source of the study, Azerbaijan's real GDP per capita represents economic growth, while exports and imports with Turkey reflect foreign trade and Azerbaijan's unemployment rate (IO) is also taken into account. The annual data for the period 1995-2022 were used for the analyses. The results of the analyses show that there is no Granger causality effect between export income to Turkey (LIHC) and Azerbaijan's economic growth (LGDP). It is also concluded that there is no Granger causality between LGDP and LIHC. However, there is Granger causality between LGDP and Turkey's import income (LITX). This result suggests that Azerbaijan's economic growth may be related to imports from Turkey. The Johansen cointegration test results show that there is at least one long-run cointegration relationship in the data set. The effect of LIHC on LGDP is negative and statistically significant. This result indicates that exports from Turkey to Azerbaijan have a negative impact on Azerbaijan's economic growth. The effect of LITX on LGDP is positive and highly significant. This implies that imports from Turkey to Azerbaijan positively affect Azerbaijan's economic growth. The effect of IO on LGDP is not statistically significant. Taking advantage of these results, Turkey and Azerbaijan can take steps to promote further economic growth, deepen cooperation and contribute to sustainable development.