COVID-19 pandemisi sırasında acil serviste kardiyopulmoner resüsitasyon yapılan hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospective review of patients who underwent cardiopulmonary resuscitation in the emergency department during the COVID-19 pandemic
- Tez No: 845743
- Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU KARTAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVİD-19, pandemi, kardiyopulmoner resüsitasyon, defibrilasyon, temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği, pandemi dönemi resüsitasyon algoritmaları, spontan dolaşımın geri dönmesi, COVİD-19, pandemic, cardiopulmonary resuscitation, defibrillation, basic life support, advanced life support, pandemic era resuscitation algorithms, return of spontaneous circulation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Kardiyopulmoner arrest (KPA) acil serviste müdahale edilen durumlar arasında en önemlisidir. Kardiyopulmoner Resüsitasyon (KPR); spontan solunum ve dolaşımın durması (arrest) halinde; havayolu açıklığını sağlamak, solunum ve dolaşımın devamlılığı için yapılan acil müdahale girişimleridir. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne 2018-2022 yılları arasında pandemi öncesi ve pandemi döneminde kardiyopulmoner arrest olarak başvuran ya da acil serviste arrest olan hastaların demografik özellikleri retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, komorbiditeleri, vital bulguları, başlangıç kritik laboratuvar verileri (kan gazı, laktat, troponin düzeyi vs.), başlangıç arrest ritimleri, spontan dolaşımın geri dönmesi (ROSC) ve sonrasındaki sağ kalım durumları değerlendirilerek daha sonraki pandemi vb. süreçler için veri elde etmek ve KPR başarısını arttırmak amaçlanmaktadır. Çalışmamızın sonuçlarına göre pandemi döneminde arrest olan KBY hasta sayılarında anlamlı derecede azalma olduğu gözlenmiştir. Troponin ve BUN yüksekliği COVID-19 dönemi hastalarda daha fazladır. COVID-19 döneminde hastane içi kardiyak arrest, ROSC oranı daha yüksek ancak sağ kalım daha düşüktür. Arrest sebepleri arasında Multiple Organ Disfonksiyonu Sendromu (MODS)-Sepsis ve metabolik nedenler COVID-19 döneminde daha fazla iken kardiyak, travmatik ve diğer nedenler kaynaklı arrestler azalmış ve solunumsal nedenler kaynaklı arrest oranları benzer düzeylerde kalmıştır. COVID-19 pandemisi döneminde MODS ve sepsis nedenli arrest olan hastalar da artmıştır. Troponin düzeyi ve BUN artışı da COVID-19 pandemisi döneminde arrest hastaların özellikleri arasındadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cardiopulmonary arrest is the most critical situation intervened in the emergency department. Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) involves emergency interventions aimed at maintaining airway patency, respiration, and circulation in the event of the sudden cessation (arrest) of spontaneous breathing and circulation. The demographic characteristics of patients who presented with or experienced arrest in the emergency department at the Adult Emergency Department of Akdeniz University Hospital were retrospectively analyzed for the pre-pandemic and pandemic periods from 2018 to 2022. The aim is to obtain data for subsequent pandemic processes and improve resuscitation success by evaluating specific features such as age, gender, comorbidities, vital signs, initial critical laboratory data (blood gas, lactate, troponin levels, etc.), initial arrest rhythms, return of spontaneous circulation, and subsequent survival status. According to the results of our study, a significant decrease in the number of Chronic Kidney Disease cases was observed during the pandemic. Troponin and BUN elevation were more pronounced in COVID-19 patients. In the COVID-19 period, in-hospital cardiac arrest had a higher rate of Return of Spontaneous Circulation (ROSC), but survival rates were lower. Among the causes of arrest, Multiple Organ Dysfunction Syndrome (MODS)-Sepsis and metabolic reasons were more prevalent during the COVID-19 period, while cardiac, traumatic, and other causes of arrests decreased, and respiratory-related arrest rates remained at similar levels. During the COVID-19 pandemic, there has been an increase in patients experiencing arrests due to MODS (Multiple Organ Dysfunction Syndrome) and sepsis. Elevated troponin levels and an increase in blood urea nitrogen (BUN) are also among the characteristics of patients with arrests during the COVID-19 pandemic.