Konya çevresindeki höyükler ve yerleşmeler
Mounds and settlements around Konya
  1. Tez No: 84588
  2. Yazar: AZİZ DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Höyük, Yerleşme, Neolitik, Çatalhöyük, Yollarbaşı, Karaman, Alaeddin Tepesi, Anatolia, Mound, Settlement, Neolithic, Çatalhöyük, Yollarbaşı, Karaman, Alaeddin Tepesi vı
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA ÇEVRESİNDEKİ HÖYÜKLER VE YERLEŞMELER Aziz DEMÎRTAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Kerim ÇINAR 1999, 177 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Kerim ÇINAR Prof. Dr. Haşim KARPUZ Yrd. Doç. Dr. O.Nuri DÜLGERLER Anadolu'nun yüzyıllardan beridir birçok uygarlığa beşiklik ettiği bilinmektedir. Tarih öncesi çağlardan günümüze değin, her uygarlık, kendi etki alanında, kendine özgü niteliklerinin çeşitli izlerini bırakmış ve“Anadolu Kültürü”nü oluşturmuştur. Bu kültürün en eski ve en çarpıcı örnekleri bugün, yoğun olarak, Anadolu Bozkırı'nda karşımıza çıkan, höyüklerde görülmektedir.Höyükler ve yerleşmeler üzerine yapılan bir yüksek lisans tezi olan bu çalışma, toplam 8 bölüm ve 177 sayfadan oluşmaktadır. Yapılan araştırma kapsamında, çeşitli özelliklerinden dolayı seçilen dört höyük incelenmiştir. İncelenen höyüklerden Çatalhöyük örneği ile genel olarak, tarihi höyük kavramı ve yerleşmelerin oluşumu irdelenmiş, Yollarbaşı Kasabası Höyüğü (İlisıra), Karaman Kalesi Höyüğü ve Konya Alaeddin Tepesi örnekleri ile de höyüklerin içlerinde bulundukları yerleşme dokularına etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonuçları, yürürlükteki“Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Mevzuatı”kanun ve yönetmelikleri çerçevesinde değerlendirilmiş, günümüzde höyüklerin karşı karşıya kaldığı durum ve höyüklere verilen önem ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MOUNDS AND SETTLEMENTS AROUND KONYA Aziz DEMİRTAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kerim ÇINAR 1999. 177 Pages Jury: Assoc. Prof. Dr. Kerim ÇINAR Prof. Dr. Haşim KARPUZ Assist. Prof. Dr. O. Nuri DÜLGERLER It is known that Anatolia has been the cradle of a lot of civilizations for centuries. Since the prehistoric ages every civilization in Anatolia has left the traces of its own peculiar qualities which have formed the“Anatolia Culture”. Today we come across the oldest and the most attractive examples of this culture in the Anatolian steppe. This master thesis on mounds and settlements consist of totally 8 parts and 177 pages. In the consistance of this research, four mounds selected for their various qualities, are investigated.By the help of Çatalhöyük, the example mound chosen among the investigated mounds, the concept of historicial mounds and the formation of the settlements are researched generally and the other three Yollarbaşı Kasabası Höyüğü (İlisıra), Karaman Kalesi Höyüğü and Konya Alaeddin Tepesi are the examples which helped the investigation about the effects of the mounds on settlements. The rsults of the research are examined in the view of“Cultural and Natural Beings Law”which is now valid. Consequently the situation of the mounds today and the importance given to mounds are tried to be presented in this research.