Development and optimization of double-layered orally dissolving film formulation using Quality by Design (QBD) approach
Tasarımla Kalite (QBD) yaklaşımını kullanarak çift katmanlı ağızda çözünen film formülasyonu geliştirilmesi ve optimizasyonu
- Tez No: 845885
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE BUKET AKSU, PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY ERGİNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Tasarımla Kalite (QBD), Optimizasyon, Tasarım Alanı, Mukoadezif Oral Film, Deksketoprofen Trometamol, Lidokain HCL, Gingivektomi, Deksketoprofen trometanol, Farmasötik teknoloji, Farmasötikler, Hidroklorik asit, Lidokaine, Tasarım kalitesi, İlaç formülleri, Quality By Design (QBD), Optimization, Design Space, Mucoadhesive Oral Film, Dexketoprofen Trometamol, Lidocaine HCL, Gingivectomy, Technology-pharmaceutical, Pharmaceuticals, Hydrochloric acid, Lidocaine, Design quality, Formularies
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 5 mg deksketoprofen trometamol ve 10 mg lidokain HCL içeren mukoadezif bir oral film geliştirmekti. Bu filmin, iltihaplanmayı önlemek veya tedavi etmek ve ağrıyı azaltmak için diş eti ameliyatı sonrasında diş eti üzerine yerleştirilmesi amaçlanmaktadır. Tıp alanında periodontal sorunlardan muzdarip nüfusun büyük bir kısmını tedavi etmek için yeni yöntemlere önemli bir ihtiyaç vardır. Uygulama yerinde ilaç dozajının tutulmasının arttırılması, başarılı tedavileri teşvik edebilir. Tasarımla Kalite (QbD) yaklaşımını kullanarak on beş formülasyon üretildi, Modde 12.1 Pro yazılımının yardımıyla tasarım yöntemi ile formülasyonu takip edildi. Hasta odaklı kalite hedefi ürün profilleri belirlenmiş ve buna göre önemli kalite özellikleri tanımlanmıştır. Ön tarama araştırmaları ve erken risk değerlendirmesi, film oluşumu için CMA'lar olarak plastikleştirici (gliserol) ile birlikte film oluşturucu polimerlerin (HPMC ve Na CMC) seçimini kolaylaştırdı. Box-Behnken deneysel tasarımı, HPMC (X1), Na CMC(X2) ve Gliserol (X3) gibi bağımsız değişkenlerin (fakörlerin) görünüm (Y1), yapışkanlık (N) (Y2), gerilme direnci (Mpa) (Y3), esneklik (%) (Y4), lidokain HCL 30 dakikada çözünmesi (Y5), ve dexketoprofen trometamol 30 dakikada çözünmesi (Y6), üzerinde etkisini sağlamak için kullanıldı. Üretilen optimize edilmiş oral film, moleküller arası etkileşimlerini incelemek için Fourier dönüşümü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) ve diferansiyel tarama kalorimetrisi (DSC) kullanılarak analiz edildi. Analiz, filmin olağanüstü özelliklere sahip olduğunu gösterdi. Geliştirilmiş filmin yapısı taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak analiz edildi. Optimize edilmiş oral filmin hızlı parçalanma, yeterli Katlama direnci, yüksek oranda esneklik ve güçlü gerilme direnci sergiledi. Ek olarak, in vitro çözünme testi, her iki aktif farmasötik bileşenin (API) hızlı bir şekilde çözündüğünü ve %80'den fazlasının 30 dakika içinde çözündüğünü gösterdi. Hücre canlılığı sitotoksisite deneyleri kullanılarak belirlendi. Özetle, deksketoprofen trometamol ve lidokain HCL oral filmden oluşan bir formülasyon oluşturmaya yönelik tasarım planı etkili bir şekilde gerçekleştirildi. Ortaya çıkan ürün diş eti uygulaması için gerekli özelliklere sahiptir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research was to develop a mucoadhesive oral film containing 5 mg dexketoprofen trometamol and 10 mg lidocaine HCL. This film is intended for placement on the gingiva following a gingivectomy to prevent or treat inflammation and reduce pain. There is a significant need in the medical field for novel ways to treat the large proportion of the population that suffers from periodontal issues. Enhancing drug dosage retention at the site of application might promote successful treatments. Fifteen formulations were produced using a quality by design (QbD) approach, following a formulation by design method assisted by Modde 12.1 Pro software. The patient-focused quality target product profiles were designated, and based on that, important quality features were defined. Preliminary screening investigations and early risk assessment facilitated the selection of film-forming polymers (HPMC and Na CMC), along with the plasticizer (glycerol), as CMAs for film formation. The Box-Behnken experimental design was used to ensure the effect of independent variables (factors) such as HPMC (X1), Na CMC (X2), and Glycerol (X3) on appearance (Y1), adhesiveness (N) (Y2), tensile strength (Mpa) (Y3), elongation at break (%) (Y4), lidocaine HCL dissolution at 30 min (Y5), and dexketoprofen trometamol dissolution at 30 min (Y6). The optimized oral film that was generated was analyzed using Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) and differential scanning calorimetry (DSC) to examine its intermolecular interactions. The analysis showed that the film had outstanding properties. The structure of the improved film was analyzed using scanning electron microscopy (SEM). The optimized oral film exhibited quick disintegration, sufficient folding durability, high percentage elongation, and strong tensile strength. In addition, the in vitro dissolution test showed rapid dissolution of both active pharmaceutical ingredients (APIs), with over 80% dissolved within 30 minutes. Cell viability was determined using cytotoxicity experiments. To summarize, the design plan for creating a formulation of dexketoprofen trometamol and lidocaine HCL oral film was effectively accomplished. The resulting product has the required features necessary for gingival administration.