Assessment of knowledge about first aid among primary school teachers in Karbala city / Iraq
Irak'ın Karbala şehrindeki ilköğretim öğretmenlerinin ilk yardım bilgilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 845884
  2. Yazar: QASIM HABEEB OBAYES AL-YASARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ARSLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ RIDHA MOHAMMAD LEFTA HASNAWI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, İlk yardım, Okul öğretmenleri, First aid, Knowledge, School teachers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İlk yardım, tıbbi tedaviye erişim mümkün olana kadar uzman olmayan ancak eğitimli bir kişi tarafından bir hastalık veya yaralanma için ilk bakımın sağlanması anlamına gelir. Bu çalışmada Kerbela ilinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin ilk yardım bilgi düzeylerinin ayrıca iş yerlerinin ilk yardımı destekleyen nitelikte olup olmadığını incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada nicel kesitsel-betimleyici bir çalışma tasarımı kullanılmıştır. Araştırmanın evreninde yer alan 220 okul arasından 20 okul örneklemde yer almıştır. Veri toplama süreci Ocak 2023'ten itibaren başlamıştır ve Kerbela şehrinde Haziran 2023'e kadar sona ermiştir. Katılımcılar hakkında genel bilgileri içeren bir form, ilk yardım bilgi düzeyini belirlemek için bir form ve okulların ilk yardımı destekleyen nitelikte olup olmadığı belirlemek için bir form olmak üzere üç sözel bildirime dayalı form kullanılmıştır. İlk yardım bilgi düzeyini belirlemek üzere araştırmacı konuyla ilgili uzmanların görüşünü alarak ilk yardıma ilişkin sahip olunması gerekenleri içeren bir anket formu hazırlamıştır. Bir pilot çalışma ile anketin güvenilirliği test edilmiş ve Alpha Cronbach 0.81 olarak hesaplanmıştır. Araştırmaya 110 erkek 90 kadın cinsiyette olmak üzere 27-66 yaş aralığında 200 öğretmen katılmıştır. Katılımcıların , %85'inin evli,%74'ü öğretmen evi mezunu, %35'i 20 yıldan fazla deneyime sahip olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin %45'i ilk yardım hakkında bilgi sahibi olmadığını, ilk yardım hakkında ifade etmiştir. Katılımcıların %46'sının temel ilk yardım bilgisi ile ilgili sorulara bilmiyorum yanıtını vermiştir. Katılımcılara yöneltilen kurum ile ilgili soruların yanıtları incelendiğinde kurumların %98'inde ilk yardım için materyalin bulunduğu %90'ında ilk yardım ile ilgili bilimsel kitap bulunmadığı ve %55'inin güvenlik standartlarına sahip olmadığı yönündeydi. Bu çalışmaya katılan öğretmenlerin ilk yardım hakkında bilgilerinin yeterli olmadığı belirlenmiştir. Bu araştırma ile Kerbela ilindeki okulların ilk yardım ile ilgili gerek fiziki koşulları gerekse doğru bilgiye ulaşılabilirliğinin düşük olduğu belirlenmiştir. Yasal standartlar nedeniyle kurumların neredeyse tamamında ilk yardım materyalinin bulunması başka yasal düzenlemeler ile kurumların güvenli ve donanımlı hale getirilmesi olası olduğunu düşündürmüştür. Okul yaralanmaları ile ilişkili morbidite ve hastalığı en aza indirmek için öğretmenlerin ilk yardım bilgi düzeylerini geliştirmeye yönelik programların gereklidir.
Özet (Çeviri)
First aid (FA) refers to providing first care for an illness or injury by a non-specialized but trained person until access to medical treatment is available. In this study, it was aimed to evaluate the institutions in primary schools in Karbala about first aid, as well as to evaluate the first aid knowledge levels, first aid practices, and first aid attitudes of school teachers. A quantitative cross-sectional descriptive study design was used in this study. Various questionnaires were used to assess participants' information, including assessment of institutions regarding first aid. Of the 220 schools in the research population, 20 schools were included in the sample. The data collection process began in January 2023 and ended in Karbala until June 2023. A total of 200 teachers, aged between 27-66, participated in the study, 110 male and 90 female. It was determined that 85% of the participants were married, 74% were graduates of teachers' houses, and 35% had more than 20 years of experience. 45% of the teachers stated that they did not know about first aid and about first aid. When the answers to the questions about the institution directed to the participants were examined, it was found that 98% of the institutions had materials for first aid, 90% did not have scientific books on first aid, and 55% did not have safety standards. 46% of the participants answered“I don't know”to questions about basic first aid knowledge. Regarding the questions about the basic first aid practices of the participants, 54% gave the answer that they never applied, and 67.1% of the questions about the first aid attitude answered:“I disagree.”It has been determined that there is a strong correlation between teachers' attitudes and their knowledge and practices. Conclusion: This research has determined that the schools in Karbala have low physical conditions and access to correct information about first aid. It was determined that the knowledge, practices, and attitudes of the teachers participating in this study about first aid needed to be more sufficient. The lack of first aid knowledge may be the main reason for the inadequacy of practice and attitude. The availability of first aid materials in almost all institutions due to legal standards made us think that creating institutions safe and equipped with other legal regulations is possible. In order to minimize the morbidity and illness associated with school injuries, programs to improve teachers' first-aid knowledge, attitudes, and practices are necessary.