The nexus between the yield curve and economic activity: Empirical evidence from emerging markets (EMs)
Getiri eğrisi ve ekonomik faaliyet arasındaki bağ: Gelişen piyasalardan (GOü) empirik kanıtlar
  1. Tez No: 845936
  2. Yazar: AYATULLAHI SEIDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASAD UL ISLAM KHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Faaliyet, Getiri Eğrisi, MSCI Gelisen Piyasalar, Panel Verisi, Uzun Dönem İlişkisi, Economic Activity, Long-run Relationship, MSCI Emerging Markets, Panel Data, Yield Curve
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Getiri eğrisi yaygın olarak ekonomik faaliyetlerin güçlü bir belirleyicisi olarak kabul edilmektedir. Bu çalışma, öncelikle dokuz (9) MSCI Gelişmekte Olan Piyasayı incelemek için gizli faktör yaklaşımını kullanarak getiri eğrisi ve ekonomik faaliyet arasındaki bağı incelemektedir. Kasım 2007 - Haziran 2022 (2007:M11 - 2022:M06) dönemini kapsayan aylık veriler kullanılmıştır. Temel amaç, getiri eğrisi ile ekonomik faaliyet arasındaki ilişkiyi incelemektir. Spesifik hedefler arasında, örneğin, Tüm Hisse Senetleri Endeksi (ASI) veya Bileşik Endeks (CI) gibi yerel hisse senedi piyasaları kontrol edildiğinde spreadin ekonomik faaliyeti nasıl etkilediği; iShares MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi (MSCI) gibi uluslararası bir hisse senedi piyasası endeksi kontrol edildiğinde spreadin ekonomik faaliyeti nasıl etkilediği; ve West Texas Intermediate (WTI) gibi küresel petrol fiyatı gibi alternatif bir uluslararası veya küresel gösterge kontrol edildiğinde spreadin ekonomik faaliyeti nasıl etkilediği yer almaktadır. Getiri eğrisi ve ekonomik faaliyet arasındaki uzun dönemli heterojen ilişkiyi test etmek için sırasıyla Tam Modifiye OLS (FMOLS), Dinamik OLS (DOLS) ve Kanonik Eşbütünleşik Regresyon (CCR) tahmincileri kullanılmıştır. Diğer şeylerin yanı sıra, spread'in sanayi üretim endeksi ile temsil edilen ekonomik faaliyetle negatif ilişkili olduğu bulunmuştur, bu da uzun vadede ters bir getiri eğrisinin MSCI Gelişmekte Olan Piyasaların ekonomik faaliyetini geciktirdiğini göstermektedir. Sonuç hem uluslararası hisse senedi endeksine hem de küresel petrol fiyatına karşı dayanıklıdır. Diğer hususların yanı sıra, MSCI Gelişmekte Olan Piyasaların ekonomik faaliyetlerini tahmin etmede getiri farkının doğruluğunu kontrol etmek için 10 yıllık uzun vadeli tahvil oranının 5 yıllık uzun vadeli tahvil oranı ile değiştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The yield curve has been widely considered a powerful predictor of economic activity. This study primarily looks at the nexus between the yield curve and economic activity, using the latent factor approach, to study nine (9) MSCI Emerging Markets. Monthly data, covering the period from November 2007 to June 2022 (2007:M11 to 2022:M06), are employed. The main objective is to study the relationship between the yield curve and economic activity. The specific objectives include, for instance, how the spread impacts economic activity when controlled for the local stock markets, i.e., the All Share Index (ASI) or Composite Index (CI); how the spread impacts economic activity when controlled for an international stock market index, i.e., the iShares MSCI Emerging Markets Index (MSCI); and how the spread impacts economic activity when controlled for an alternative international or global benchmark like the global oil price, i.e., the West Texas Intermediate (WTI). The Fully-Modified OLS (FMOLS), Dynamic OLS (DOLS), and Canonical Cointegrating Regression (CCR) estimators are respectively employed to test for the long-run heterogeneous relationship between the yield curve and economic activity. Among other things, it is found that the spread is negatively related to the economic activity, which is represented by the industrial production index, suggesting that, in the long run, an inverted yield curve retards the economic activity of the MSCI Emerging Markets. The result is robust to both the international equity index and the global oil price. Among other things, it is recommended that the 10-year long-term bond rate could be replaced with the 5-year long-term bond rate to check the accuracy of the yield spread in predicting the economic activity of the MSCI Emerging Markets.