Bağlanma stilleri ve kişilik özellikleri merceğinden üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı üzerine bir çalışma
A study on social media addiction in university students through the lens of attachment styles and personality traits
- Tez No: 846041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK EMRE GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Bağlanma Stilleri, Kişilik Özellikleri, Demografik Özellikler, Genel Akademik Not Ortalaması, Social Media Addiction, Attachment Styles, Personality Traits, Demographic Characteristics, Grade Point Average
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin bağlanma stilleri ve kişilik özelliklerinin sosyal medya bağımlılıkları üzerinde yordayıcı bir etkisi olup olmadığı demografik özellikleri de dikkate alınarak sorgulanmıştır. Araştırmaya Türkiye'deki farklı üniversitelerde eğitim gören ve sosyal medya kullanan 328 öğrenci katılmıştır. Veriler dört bölümden oluşan (Demografik Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Türk Kültüründe Geliştirilmiş Temel Kişilik Özellikleri Ölçeği ve İlişki Ölçekleri Anketi) bir anket formu ile Google Forms yöntemiyle toplanmış, verilerin değerlendirilmesinde nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, katılımcıların Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ) genel ortalama sonuçlarında az bağımlı; duygu durum düzenleme, tekrarlama ve çatışma alt boyutlarında az bağımlı; meşguliyet alt boyutunda ise orta bağımlı oldukları bulgulanmıştır. Bağlanma stillerinden saplantılı bağlanma ile temel kişilik özelliklerinden sorumluluk ve gelişime açıklık özelliklerinin sosyal medya bağımlılığını pozitif yönde, dışadönüklüğün ise negatif yönde yordadığı bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin demografik özelliklerinin sosyal medya bağımlılığı üzerinde bir etkisi bulunmazken, sosyal medya kullanım yılının SMBÖ meşguliyet alt boyutuyla; sosyal medya günlük kullanım süresinin ise SMBÖ ve tüm alt boyutlarıyla aralarında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The current study, by taking the demographic variables into account, investigated the extent to which attachment styles and personality traits account for the prevalence of social media addiction among university students. The sample comprised 328 students who were actively engaged in social media, drawn from various universities in Turkey. Data were collected through a comprehensive survey consisting of four sections (Demographic Information Form, Social Media Addiction Scale, Basic Personality Traits Scale Developed in Turkish Culture and Relationship Scales Questionnaire), and the results were quantitatively analyzed. The analyses revealed that participants scored low on the Social Media Addiction Scale (SMAS), indicating a low level of addiction and that they exhibited a reduced dependency on mood regulation, relapse, and conflict subscales, while demonstrating a moderate level of addiction in the preoccupation subscale. The findings also indicated that one attachment style, preoccupied attachment, and the two personality traits, conscientiousness and openness to experience, positively predicted social media addiction, whereas another personality trait, extraversion, was negatively associated with it. As for the demographic characteristics of the participants, it was found that they did not have a significant influence on social media addiction. However, the length of time participants spent using social media over the years was found to be linked to the preoccupation subscale of the SMAS. Furthermore, a significant relationship was found between the time spent on social media on a daily basis and both the SMAS and all its subscales.