COVİD-19 döneminde iş yükünün ve tükenmişliğin işten ayrılma niyetine etkisi: Özel hastane örneği
The effect of workload and burnout on turnover intention during COVID-19 period: The case of a private hospital
- Tez No: 846088
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURPERİHAN TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: İş Yükü, Tükenmişlik, İşten Ayrılma Niyeti, Covid-19, Workload, Burnout, Intention To Leave, Covid-19
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Sağlık personellerine işletme tarafından tayin edilmiş bir zaman dilimi içerisinde verilen görev tanımları sonucunda meydana gelen aşırı iş yükü işten ayrılma niyetini etkileyen önemli bir faktördür. Bu şartlarda artan iş yükü, sağlık çalışanları açısından iş yerinde belirgin kontrol kaybına ve buna bağlı olarak da tükenmişliğe neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Covid-19 döneminde sağlık çalışanlarda iş yükü ve tükenmişliğin işten ayrılma niyetine etkisinin incelenmesidir. Çalışma 2022 yılında Kayseri ilinde bulunan özel bir hastanenin personellerine (n=412) uygulanmıştır. Anketlerdeki veriler, bilgisayar ortamında SPSS 24.0 istatistik programı aracılığı ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Değişkenlerin Cronbach alfa güvenilirlik değerleri; Tükenmişlik için 0,872, işten ayrılma niyeti için 0,843, iş yükü ölçeği için ise 0,884 olarak tespit edilmiştir. Korelasyon analizi sonucunda ise; iş yükü ve tükenmişliği işten ayrılma niyeti ile anlamlı bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Demografik değişkenler açısından incelendiğinde ise iş yükü ve tükenmişliğin cinsiyete göre kadın sağlık çalışanları yönünden anlamlı olduğu, kıdeme göre anlamlı olduğu ve evlilik durumlarına göre evli olanların yönünde anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak; İş yükünün işten ayrılma niyetini tükenmişlik üzerinden etkilediği kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It can be said that the overload that occurs due to the job descriptions of healthcare workers within a period of time set by the company is an important factor in the intention to leave. The increased workload in these conditions leads to a significant loss of control in the workplace and, accordingly, to burnout among health professionals. The aim of this study is to examine the impact of workload and burnout on intention to quit work among healthcare workers during the COVID-19 period. The study was applied to the staff (n=412) of a private hospital in Kayseri in 2022. The data from the questionnaires were statistically evaluated and discussed using the SPSS 24.0 statistical program in the computer environment. Cronbach's alpha reliability values of the variables; It was found to be 0.872 for burnout, 0.843 for intention to quit, and 0.884 for the workload scale. As a result of the correlation analysis; Workload and burnout were found to be significantly associated with intention to leave the company. Examining demographic variables, it was concluded that workload and burnout were significant for female health workers by gender, significant for seniority, and married for marital status. As a result; workload has been shown to influence sales intent through burnout.