Türkiye'de kadına yönelik şiddetin farklı bir bakış açısıyla incelenmesi
An examination of violence against women in Turkey from a different perspective
  1. Tez No: 846089
  2. Yazar: ZAINAB JASIM HAMEED HAMEED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet, Women, Violence, Violence against Women, Violence against Women in Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırmanın amacı Türkiye'de kadına yönelik şiddetin ele alınmasıdır. Bu kapsamda özellikle Türkçe literatür taranarak konu çeşitli boyutlarıyla ele alınmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda edinilen dokümanlar incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırma konusuyla ilgili ulusal ve uluslararası metinler incelenmiş ve konuyla ilişkisi kurularak değerlendirilmeye alınmıştır. Türkiye'de kadına yönelik şiddet ile ilgili olarak dikkate alınması gereken hususlar arasında;“hukuki çerçeve, kurumsal yapılanma, eğitim ve farkındalık, sosyal hizmetler, toplumsal ve kültürel normlar, istatistikler ve araştırmalar, uluslararası iş birlikleri ve STK'lar”ön plana çıkmaktadır. Ayrıca Türkiye'de kadına yönelik şiddet konusunda atılacak adımlarda;“kadına yönelik şiddetin çok boyutluluğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve şiddet, demografik faktörlerin etkisi, etkin koruma ve destek mekanizmaları, eğitim ve istihdam politikaları, yalnızlık ve şiddetin kabullenilmesi, iletişim ve dayanışma, kadınların bilgilendirilmesi ve destek mekanizmaları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve uluslararası iş birlikleri, şiddetin yapısal dinamikleri ve analizi, sosyalleşme ve şiddet, aile içi şiddetin aşılması, veri kaynağı ve analizi, kurumlar arası iş birliği ve koordinasyon”konularının dikkate alınması gerekmektedir. Sonuç olarak; Türkiye'de kadına yönelik şiddetle mücadele, yalnızca hukuki ve kurumsal önlemlerle sınırlı kalmayıp toplumun her kesiminde farkındalık ve duyarlılığın artırılmasını da gerektirdiği açıktır.
Özet (Çeviri)
The research aims to address violence against women in Turkey from a different perspective. In this context, the Turkish literature was reviewed and the subject was handled multidimensionally. The documents obtained by using qualitative research methods were analysed and evaluated. National and international legal texts related to the research topic were examined and evaluated by establishing a relationship with the subject. Among the issues to be taken into consideration regarding violence against women in Turkey;“legal framework, institutional structuring, education and awareness, social services, social and cultural norms, statistics and research, international cooperation and NGOs”come to the fore. In addition,“multidimensionality of violence against women, gender inequality and violence, the impact of demographic factors, effective protection and support mechanisms, education and employment policies, loneliness and acceptance of violence, communication, and solidarity, informing women and support mechanisms, gender equality and international cooperation, structural dynamics and analysis of violence, socialization and violence, overcoming domestic violence, data source and analysis, cooperation and coordination between institutions”should be taken into consideration in the steps to be taken on violence against women in Turkey. In conclusion, it can be said that combating violence against women in Turkey is a multidimensional process that requires not only legal and institutional measures but also raising awareness and sensitivity in all segments of society.