Ceza muhakemesinde tanıklık
Witness in criminal proceeding
- Tez No: 846190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Witness, Testimony, Witness Statement, Witness Protection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tanık kavramı, mevzuatta ifade edilmekle birlikte, uygulayıcıların tutumu da somut gerçeğin ortaya çıkarılmasında önemli bir görev üstlenmektedir. Tanık kişinin beyanı, ispat araçlarından biri olan şahitlik türüdür ve maddi gerçekliğin açığa çıkarılmasında etkin rol üstlendiği yadsınamaz. Tanık beyanlarının sözel temelde olması ve adli merciler nezdinde verilmesi esastır. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu tanıklık hususunun nasıl düzenleneceği, tanıklık yapacak kişiye ne tür hakların tanınacağı, hangi yükümlülükler getirileceği ve tanık ifadesinin ne tür yöntemlerle alınacağı sorularını yanıtlar. Söz konusu kanun, adil ve hızlı bir yargılama yapılabilmesi için, tanığa soruşturma aşamasında savcı tarafından, kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından çağrıldığında mahkeme huzuruna çıkmak, şahit olacağı olay hakkında doğru söyleyeceğine ve bildiklerini doğru anlatacağına yemin vermek, duruşma boyunca hâkimin izni olmaksızın salonundan izinsiz ayrılmamak gibi yükümlülükleri yüklemiştir. Belirtilen bu görevlerinin yanı sıra tanık, bazı durumlarda tanıklıktan çekinmek, kaybedilen zaman, yol ve barınma giderleri için tazminat almak, kendisinin ve sevdiklerinin can ve mal güvenliğini talep etmek gibi haklara da sahiptir. Bu çalışmada, tanıklık ceza muhakemesi mevzuatı açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
While the concept of witness is expressed in the legislation, the attitude of the practitioners also plays an important role in revealing the concrete truth. The statement of the witness is a type of testimony, which is one of the means of proof, and it is undeniable that it plays an active role in revealing material reality. It is essential that the witness statements be made on an oral basis and submitted to the judicial authorities. The Code of Criminal Procedure, numbered 5271, answers the questions of how the testimony will be regulated, what kind of rights will be granted to the person who will testify, what obligations will be brought, and by what methods the witness statement will be taken. This law imposes obligations on the witness such as being in front of the prosecutor during the investigation phase, being in front of the court during the prosecution phase, swearing that he will tell the truth about the event he will witness and tell what he knows correctly, and not leaving the hall without permission during the hearing, so that a fair and speedy trial can be made. In addition to these duties, the witness also has the right to refrain from testifying in some cases, to receive compensation for lost time, travel and accommodation expenses, and to demand the safety of life and property of himself and his loved ones. In this study, testimony examined in terms of criminal procedure legislation.