Sünnîlik ve Şiîlik temelinde Emir Timur'un mezhep siyaseti
Amir Timur's sectarian politics on the basis of Sunnism and Shiism
  1. Tez No: 846191
  2. Yazar: SALİHA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜMÜŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm Mezhepler Tarihi, Timurlular, Mezhep Siyaseti, Emir Timur, Timur Döneminde Sünnîlik ve Şiîlik, History of Islamic Sects, Timurids, Sectarian Politics, Emir Timur, Sunnism and Shiism in the Timurid Period
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Emir Timur, Moğol İmparatorluğu'nun dört parçasından biri olan Çağatay Ulusu içinde yaşanan iktidar mücadelesini kazanarak devletini kurmuştur. Egemenliğini genişletmek için Horasan, Azerbaycan, Irak, Suriye, Hindistan, Doğu Avrupa ve Anadolu üzerine seferler düzenlemiştir. Bu bölgelerde farklı mezheplere mensup Müslüman hanedanlar ve halkın olması Emir Timur'un din ve mezhep anlayışı noktasında tartışmalara neden olmuştur. Ancak Timur'un Türk-Moğol devlet ve hâkimiyet anlayışı çerçevesinde hareket ettiği, seferlerinde dinî amaçlardan daha çok mutlak egemenlik gayesinin olduğu görülmektedir. Bununla birlikte iktidarı sürecinde Sünnî din adamları, âlim ve mutasavvıfları desteklemiş, devlet içindeki dinî kurumlarda Sünnîlere görev vermiş ve Şiî akımlara karşı sert tedbirler almıştır. Bu uygulamalar sonucunda Şiîliğe karşı Sünnîlik güç kazanmış ve Mâtürîdîlik genişleme fırsatı bulmuştur.
Özet (Çeviri)
Emir Timur established his state by winning the power struggle in the Chagatay Nation, one of the four parts of the Mongol Empire. He organized expeditions to Khorasan, Azerbaijan, Iraq, Syria, India, Eastern Europe and Anatolia to expand his sovereignty. The existence of Muslim dynasties and people belonging to different sects in these regions has caused controversy in terms of Emir Timur's understanding of religion and sect. However, it is seen that Timur acted within the framework of the Turkish-Mongolian understanding of the state and sovereignty, and that he aimed for absolute sovereignty rather than religious purposes in his campaigns. However, during his rule, Sunni clerics supported scholars and mystics, assigned Sunnis in religious institutions within the state, and took drastic measures against Shiite movements. As a result of these practices, Sunnism gained strength against Shiism and Maturidism found the opportunity to expand.