The economic and financial assessment for SMRs over nuclear power in Türkiye
  1. Tez No: 846257
  2. Yazar: AHMET GÖKHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY KÜÇÜKKOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: finansal model, ekonomik analiz, nükleer enerji, küçük modüler reaktörler, projelendirme yaklaşımı seçimi, financial model, economic assessment, nuclear power, small modular reactor, service supply selection
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Sürdürülebilir ve güvenilir enerji kaynaklarına olan küresel talep arttıkça, nükleer enerji sektörü dünya enerji portföyüne önemli bir katkıda bulunmaya devam ediyor. Bu araştırma, Küçük Modüler Reaktör (SMR) teknolojisi ile büyük reaktör teknolojisinin enerji üreticileri olarak karşılaştırmalı analizine odaklanarak, SMR'lerin nükleer enerjinin geleceğini şekillendirmedeki potansiyelini anlamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın merkezi, SMR teknolojisinin büyük ölçekli reaktörleri yerine geçip geçemeyeceği üzerinde şekilleniyor. Tezde kullanılan çok yönlü bir metodoloji bulunmaktadır. SMR ve büyük reaktör projelerini değerlendirmek için iki farklı finansal model oluşturulmuş, ardından finansal açıdan uygun olan seçeneği belirlemek için bir analiz yapılmıştır. Daha sonra, proje yürütümünde devlet veya özel sektör katılımının uygunluğunu belirlemek amacıyla bir maliyet-etkinlik analizi aracılığıyla kapsamlı bir analiz gerçekleştirilmiştir. Finansal modellerin temel varsayımları ve girdileri, teknik makalelerden ve resmi basın açıklamalarından çıkartılmış, nükleer santral seçiminin mali açıdan karmaşıklıklarını taklit etmek amacıyla uzman değerlendirmeleri ile desteklenmiştir. Nükleer saha hazırlık ve reaktör teknolojisinin seçimi gibi teknik hususlar bu analizden yer almamaktadır. Bulgular, değerlendirmenin esasen finansal faktörlere dayanmasına rağmen, yeni SMR projelerini başlanabilmesi hususunda detaylı bir teknik çalışma yapmanın zorunlu olduğunu vurgulamaktadır. Özellikle, Türkiye'de SMR projelerinin başlatılabilirliğini doğru bir şekilde değerlendirmek için, hem finansal hem de teknik boyutları içeren bütünsel bir analiz gereklidir. Araştırma, SMR projelerinin Enerji Birim Maliyetinin (LCOE) uygun kararlar alındığında büyük reaktörlere karşı rekabetçi olabileceğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, nükleer enerjinin evrimi üzerine olan tartışmalara, SMR teknolojisinin dönüştürücü bir güç olma potansiyelini inceleyerek katkıda bulunmaktadır. Finansal analizler ve uzman görüşlerini bir araya getirerek, araştırma, enerji üretiminde SMR'lerin uygunluğu konusunda önemli bir perspektif ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
As the global demand for sustainable and reliable energy sources intensifies, the nuclear power sector remains a pivotal contributor to the world's energy portfolio. This research delves into the comparative analysis of Small Modular Reactor (SMR) technology and large reactor technology as energy generators, aiming to discern the potential of SMRs to shape the future of nuclear power. The central inquiry revolves around whether SMR technology can supplant large-scale reactors. There is a multifaceted methodology employed in the thesis. Two distinct financial models are created to assess SMR and large reactor projects, followed by identifying the most financially viable option. Subsequently, a comprehensive analysis is conducted to determine the suitability of either government or private sector engagement in project execution through a value-for-money analysis. The financial models' fundamental assumptions are drawn from technical papers and official press releases, supplemented by expert judgments to emulate the complexities of nuclear plant selection from a financial standpoint. Technical considerations such as site preparation and technology selection are intentionally excluded from this analysis. The findings underscore that while the evaluation primarily hinges on financial factors, a thorough technical examination is imperative to arrive at a robust recommendation for initiating new SMR projects. Notably, it is illuminated that an accurate assessment of the feasibility of commencing SMR projects in Türkiye necessitates a holistic analysis that encompasses both financial and technical dimensions. The research reveals that the Levelized Cost of Energy (LCOE) for SMR projects can be competitive against the large reactors provided project stakeholders make prudent decisions and take the proper steps. In summation, this study contributes to the discourse on the evolution of nuclear power by scrutinizing the potential of SMR technology as a transformative force. By weaving together financial analyses and expert insights, the research outlines a nuanced perspective on the feasibility of SMRs in energy generation.