Lineer olmayan yansıtıcı yüzeyin belirlenmesi için bir matematik model
Mathematical model for the determination of a nonlinear reflecting surface
  1. Tez No: 84628
  2. Yazar: MEVLÜDE YAKIT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. A. HİLMİ BERKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Yansıtma- odaklama, alıcı, yansıtıcı, termik kule, Solar Energy, Reflecting- Focusing, Absorber, Reflecter, Thermal Tower
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİNEER OLMAYAN YANSITICI YÜZEYİN BELİRLENMESİ İÇİN BİR MATEMATİK MODEL Mevlüde YAKIT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Bölümü Danışman: Doç. A. Hilmi BERKSOY 1999, 53 Sayfa Jüri: Doç. A. Hilmi BERKSOY Prof. Dr. Necdet ÖZBALTA Yrd. Doç. Dr. Galip OTURANÇ Bu çalışmada Güneş Enerjisi temelleri ele alınmış, Güneş Enerjisi uygulamaları açısından gerekli olacak olan Gök küresinin astronomik koordinatları verilirken küresel astronomi bilgisi ışığı altında bazı açılar tanımlanmıştır. Yansıtma- odaklama sistemlerine genel olarak değinilmiş ve yansıtma- odaklama sistemlerinin fiziği hakkında kısaca bilgi verildikten sonra alıcı ve yansıtıcı elemanlar üzerinde oluşan yansımanın hesaplanabilmesi için öncelikle lineer olmayan yansıtıcı yüzey belirlenmiştir. Daha sonra bu yüzeyden yansıyan ışının doğrultu kosinüsleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak da Burdur ili için verilen değerler yardımıyla bazı hesaplamalar yapılmıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis MATHEMATICAL MODEL FOR THE DETERMINATION OF A NONLINEAR REFLECTING SURFACE Mevlüde Yakıt Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Doç. A. Hilmi BERKSOY 1999, 53 Sayfa Jury: Doç. A. Hilmi BERKSOY Prof. Dr. Necdet ÖZBALTA Yrd. Doç. Dr. Galip OTURANÇ This study deals with the basis of solar energy and defines some angels by the means of sphericalastronomy, giving the astronomical coordinates of atmosfere which would be needed for the application of solar energy. It also mentions about reflecting and focusing systems in general: After briefly informing about the physics of reflecting and focusing systems, primarily the nonlinear reflecting surface is determined to estimate the reflection which occours on the absorbers and the reflecting elements, later on, the directions cosines of the beam that is reflecting from this surface are calculated. As a result, some calculations are realized by the mens of the values, given for Burdur.