Zeynep Kaçar'ın tiyatro eserlerinde kadın
Woman in Zeynep Kaçar's theater works
  1. Tez No: 846345
  2. Yazar: NUR ELVEDA AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JALE GÜLGEN BÖRKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zeynep Kaçar, feminizm, kadın, tiyatro, oyun, Zeynep Kaçar, feminism, women, theatre, play
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Edebiyatımıza tiyatroları ile farklı bir soluk getiren Zeynep Kaçar, kadını ve kadın sorunlarını oyunlarında öne çıkaran bir yazardır. Eserlerindeki genel temayı kentsel ve kırsal olmak üzere iki gruba ayıran yazar, her yaşamdan kadına temas eder. Oyunlarında, farklı hayatlardan kadın temsiliyetini, hayatın genelinde pek çok kadında görülen değersizlik hissini ve çoğu kez yok sayılan kadın imajını ele alır. Oyunları kadının toplum içindeki yeri ve önemi ile ilgili birçok problemi gözler önüne serer. Yazarın söz konusu kadın temini işleyen oyunlarının genel amacı kadını öteki olarak nitelendirmeden, başkalaştırmadan hayatın içine yerleştirmektir. İncelenen tiyatro eserleri ışığında çalışmanın amacı, Zeynep Kaçar'ın tiyatrolarını,“başta Türk kadını olmak üzere dünyadaki farklı milliyetlere mensup bütün kadınların özgür hayat mücadelesinin”bir parçası olarak okumak ve bu eksende değerlendirmek, yorumlamaktır. Bu çalışmada Zeynep Kaçar'ın tiyatro eserlerindeki kadın meselesi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde; tiyatro teriminden ve dram sanatından bahsedilmiştir. Daha sonra toplumcu gerçekçilik ve edebiyat konusuna geçilmiş, tiyatronun, edebiyat ve toplumcu gerçekçilik anlayışı içerisinde kendisine nasıl bir yer edindiği ve nasıl şekilde değerlendirildiği açıklanmaya çalışılmıştır. Toplumsal meseleler ekseninde feminizm konusuna ışık tutulmuş, Türk edebiyatında feminist tiyatronun yeri ile ilgili bilgiler verilmiştir.“Tiyatro, toplumsal gerçeklik ve feminizm”konularını irdeleyen birinci bölümün ardından ikinci bölümde ise feminist yazar Zeynep Kaçar'ın hayatı, sanatı, edebi kişiliği, yazarlığa başlama serüveni, oyunlarındaki kadın meselesine bakışı ve eserlerine ait bilgiler aktarılmıştır. Üçüncü bölümde; basılı tiyatro eserlerindeki kadın konusu, eserlerde kadının konumlandırılışı ve hikâyenin tematik odak noktası dikkate alınarak çeşitli başlıklara ayrılmıştır. Bu başlıklar altında yazarın erkek hegemonyasına karşı duruşu, ataerkil sistemin kadına yüklediği toplumsal norm, kabul ve kalıp sınırlamaları dahilinde kadının var olma biçimi, özgür hayat mücadelesi gibi evrensel meseleler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Zeynep Kaçar, who brought a new breath to our litarature with her plays, is a writer who highlights women and women's issues. The general theme of her works revolves around women, who are separated into two groups, urban and rural. In her plays, she addresses women's representation from different lives, the sense of inequality frequently encountered in life, and the marginalization of women. Her plays highlight many issues related to the place and importance of women in society. The general aim of her plays that deal with women's voices and roles is to place women at the center of life without marginalizing or stereotyping them as“the other”. The purpose of this study is to examine Zeynep Kaçar's plays in light of theater works and to read“the struggle of women from all ethnic backgrounds, especially Turkish women, for a free life”as a whole. This research focuses on how women's issues are handled in Kaçar's plays. The first section of the study explains the concept of theater and touches upon the relationship between reality and theater. Later, the concept of social reality and theater. Later, the consept of social reality is discussed, and theater is explained within the framework of social realty: how it is gained and how it is evaluated. This is followed by an evaluation of how women's issues shed light on the concept of feminism in Zeynep Kaçar's plays. The first part of the study examines“Theater, Social Reality, and Feminism”in general, followed by an analysis of Zeynep Kaçar's life, art identity, and plays. The second part interprets women's roles and perspectives on women in her works. In the third part, specific plays by the author are discussed in detail, examining the social issues that shape the position of women and the problems they face.