Block size determination in marble quarring
Mermer ocaklarında blok boyutu tayini
- Tez No: 84672
- Danışmanlar: PROF. DR. A. G. PAŞAMEHMETOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Mermer, blok hacmi, blok boyutu VI, Marble, block volume, block dimension IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZ MERMER OCAKLARINDA BLOK BOYUTU TAYİNİ Yalçın, R. Ebru Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. G. Paşamehmetoğlu Ocak1997, 119 sayfa Kaya kütleleri çatlaklı bir yapıya sahiptir ve bloklardan oluşmuştur. Çatlakların dağılımı ve yapısı bu kaya bloklarının boyut ve şekillerini belirler. Mermer havzasındaki blokların boyut, şekil ve dağılımları ekonomik olarak ne kadar önemliyse de konu tam olarak çalışılmamıştır. Kaya kütlelerinin üç boyutlu geometrik analizleri üzerine bazı çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar daha çok büyük yeraltı açıklıkları, tünel ve şev stabiliteleri, radyoaktif atıkların boşaltım bölgelerindeki sıvıların akışının incelenmesi, ve kaya kütlesinin blok boyutu dağılımı ile bu kaya kütlesinin patlatmadan sonra oluşan parça dağılımı kullanılarak patlatma veriminin değerlendirilmesi konuları üzerine yapılmıştır.Bu tezde, devamsızlıklar doğrusal ve sonsuz, çatlak açıklıkları sabit olarak alınmış ve kaya kütlesi yapısı üç boyutlu olarak analiz edilmiştir. Bu analizleri yapabilmek için, bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Bu programı kullanarak, blokların hacimleri, köşelerin koordinatları, blokları oluşturan yüzeylerin sayısı, alanı ve kenar uzunlukları elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BLOCK SIZE DETERMINATION IN MARBLE QUARRYING Yalçın, R. Ebru M. Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. G. Paşamehmetoğlu January 1997, 119 pages Rock masses are fractured structures consisting of rock blocks in three dimensional space. The nature and the distribution of the fractures determine the sizes and shapes of the blocks in rock masses. Although the sizes and shapes of the blocks, and their distribution within the marble resource are important for economics of marble mining, the subject has not been studied adequately. There are few studies on three dimensional geometrical analysis of rock mass structures, related mainly to stability analysis of rock mass structure around large underground openings, tunnels and rock slopes, analysis of fluid flow around radioactive waste disposal sites, and evaluation of blasting efficiency through comparison of the block size distributions of the rock mass and corresponding muck pile after blasting. IllIn this thesis, three dimensional geometry of rock mass structure is analysed assuming spacings are constant and discontinuities are linear and infinite in the region of interest. For performing the analysis, a computer program is developed. Using this computer program, the volume of the bodies, the coordinates of the vertices, the number, area, and edge dimensions of the faces can be obtained.