In pursuit of the past: Artuqid patronage of the ancient sciences
Geçmişin peşinde: Antik bilimlerin Artuklu himayesi
- Tez No: 846864
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUZAN AYŞE YALMAN OKURER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Sanat Tarihi, Tarih, Science and Technology, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Artuklu, el-Cezire, Orta Çağ, antik bilimler, felsefe, tıp, astronomi, astroloji, simya, gizli bilimler, aritmetik, mühendislik, otomat, el yazmaları, sikke, mimari, köprü, hastane, sur, Artuqid, al-Jazira, medieval, ancient sciences, philosophy, medicine, astronomy, astrology, alchemy, occult sciences, arithmetic, engineering, automata, manuscripts, coinage, architecture, bridge, hospital, fortification
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu tez Artuklu hanedanının antik bilimler alanındaki himaye faaliyetlerini inceleyen ilk çalışmadır. On ikinci ve on beşinci yüzyıllar arasında Cezire bölgesinde hüküm süren Artuklu hanedanının Mardin, Hisn Kayfa, Amid ve Harput'ta faaliyet gösteren üç kolu bulunmaktadır. Bu araştırma Artuklu hanedanı tarafından himaye edilen bilim insanlarının hayatlarına ek olarak, bilim insanlarının seçkinlerle kurdukları ağları ve Artuklu hükümdarları ile diğer aile üyelerine ithaf edilen bilimsel el yazmalarını analiz etmektedir. Artukluların entelektüel faaliyetleri ve eğitim geçmişlerinin yanı sıra kurdukları özel ve kamusal kütüphaneler, Artukluların antik bilimler konusundaki duruşunu daha iyi anlamak için ayrıntılı olarak incelenmektedir. Artuklu sarayları kültürel ve bilimsel arayışların desteklendiği son derece gelişmiş yerlerdi. Bilim insanlarına, onların araştırmalarına ve kadim bilimler alanındaki öğrenim faaliyetlerine verilen destek Artuklu hükümdarlarının ve hanedan üyelerinin bireysel eylemleri tarafından bilinçli olarak yönlendirilmiştir. Bu tez epigrafiden fotoğrafa, şiirden kroniğe, sikkeden mimariye kadar çeşitli materyalleri bir araya getirerek farklı bir yorum sunmakta ve böylece bilimsel ve birincil kaynaklarda tarihi zaman zaman önyargılarla tasvir edilen Artuklular'a yeni bir ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is the first study to investigate the patronage activities of the Artuqid dynasty in the field of ancient sciences. The Artuqid dynasty ruled the Jazira region between the twelfth and fifteenth centuries, with three branches active in Mardin, Hisn Kayfa, Amid, and Kharput. In addition to the lives of the scientists patronized by the Artuqid dynasty, this research analyzes the networks established by scientists with the elite, and the scientific manuscripts dedicated to the Artuqid rulers and other family members. The intellectual activities and educational backgrounds of the Artuqids, as well as their establishment of private and public libraries are investigated in detail to better understand the Artuqid stance on ancient sciences. The Artuqid courts were highly developed places where cultural and scientific pursuits were sponsored. Support for scientists, their research, and learning activities in the field of ancient sciences were consciously driven by the individual actions of Artuqid rulers and dynasty members. By bringing together diverse materials ranging from epigraphy to photography, poetry to chronicles, and coinage to architecture, this thesis offers a different interpretation and thereby sheds a new light on the Artuqids, whose history is sometimes portrayed with biases in scholarly and primary sources.