Conceptualization of romantic love in Ghana: A probe within the Zongo societies
Gana'da romantik aşkın kavramsallaştırılması: Zongo toplumlarında bir soruşturma
- Tez No: 846863
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aşk, Gana, Haus, Kültür, Romantik Aşkı, Zongo, Culture, Ghana, Hausa, Love, Romantic Love, Zongo
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Romantik aşk, psikoloji, sosyoloji, antropoloji ve felsefe de dahil olmak üzere çeşitli alanlardan akademisyenler tarafından incelenen ve tartışılan karmaşık ve çok yönlü bir olgudur. Romantik aşka ilişkin evrimsel bakış açısı, bunun doğal seçilimin bir sonucu olduğunu ve sağlıklı çocuklar doğurma olasılığı en yüksek olan uyumlu bir eş bulma arzusuyla motive edildiğini iddia eder. Buna karşılık, romantik aşka ilişkin kültürel görüş, romantik aşkın kültürler ve dönemler arasında farklılık gösteren sosyal bir yapı olduğunu iddia eder. Bu tezin amacı, Gana'nın Hausa dili konuşan Zongo toplulukları ve kültürlerinde romantik aşkın nasıl kavramsallaştırıldığını analiz etmeye çalışmaktır. Bu tez, Zongo kültürünü, Zongo'daki etnik grupları, küreselleşmeyi ve bunun insanların romantik aşkın ne olduğu anlayışı üzerindeki etkisini araştırıyor. Bu çalışma aşk, romantik aşk ve kültür arasındaki ilişkiyi ele alıyor ve ardından Zongo topluluklarının oluşumunun ayrıntılı bir tarihini ve Zongo'ya yerleşen farklı kabilelerden ve etnik gruplardan insanlar arasındaki kültürler arası ilişkileri veriyor. Bu etnografik araştırma, görüşülen insanlarla çeşitli karşılaşmaları ve etkileşimleri belgeliyor ve insanların aşka ve romantik aşka yüklediği anlamı duymamızı sağlıyor. Bu çalışma, bu insanların aşkı ve romantik aşkı nasıl tanımladıklarını açığa çıkarmakta; Zongo'da bu romantik aşkın bu topluluklar içinde nasıl ifade edildiği ve dinin insanların romantik aşk anlayışı üzerindeki temsilinin nasıl olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Romantic love is a complicated and multifaceted phenomenon that has been examined and disputed by academics from various fields, including psychology, sociology, anthropology, and philosophy. The evolutionary perspective on romantic love contends that it results from natural selection and is motivated by the desire to find a compatible spouse with the highest possibility of generating healthy children. In contrast, the cultural view of romantic love contends that romantic love is a social construct that differs between cultures and time periods. This thesis aims to try to analyze how romantic love is conceptualized in Ghana's Hausa-speaking Zongo communities and cultures. This thesis probes into the Zongo culture, the ethnic groups in Zongo, globalization, and its effect on the people's understanding of romantic love. This work examines the relationship between love, romantic love, and culture. Then, it gives a detailed history of the formation of the Zongo communities and the intercultural relations between people from different tribes and ethnic groups settling in Zongo. This ethnographic research documents diverse encounters and interactions with the people interviewed and allows us to hear the meaning people give to love and romantic love. It reveals how they define love and romantic love, how it is expressed within these communities, and the agency of religion on people's conception of romantic love in Zongo.