An analysis of ninth grade mathematics modeling activity book based on model-eliciting activity design principles
Dokuzuncu sınıf matematik modelleme etkinlik kitabının model oluşturma etkinliği tasarlama prensiplerine göre analizi
- Tez No: 846892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Modelleme, Matematiksel Modelleme, Model Oluşturma Etkinlikleri, Model Oluşturma Etkinlikleri Tasarlama Prensipleri, Model ve Modelleme Perspektifi, Modeling, Mathematical Modeling, Model-Eliciting Activities, ModelEliciting Activity Design Principles, Models and Modeling Perspective
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Son yıllarda bilim ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte gerçek hayat ile matematiği birbirine bağlayan matematiksel modelleme, matematiğin öğretilmesi ve öğrenilmesinde giderek önem kazanmıştır. Böylece modelleme etkinlikleri öğrencilerin matematik öğrenmeleri için bir araç olarak kullanılmaya başlandı. Ancak modelleme etkinlikleri yoluyla matematiği etkili bir şekilde öğretmek ve öğrenmek için bu etkinliklerin belirli özelliklere sahip olması gerekir. Lesh ve diğerleri (2003) modelleme etkinliklerini tasarlamak için altı temel prensibi özetlemiştir: model oluşturma, gerçeklik, model genelleştirme, basit prototip, model dışsallaştırma ve öz değerlendirme. Bu çalışma, modelleme etkinliklerinin Lesh ve diğerleri (2003) tarafından önerilen tasarım prensipleriyle uyumluluğuna ilişkin Millî Eğitim Bakanlığı'nın [MEB] yayınladığı dokuzuncu sınıf matematik modelleme etkinlik kitabını (2020a) incelemeyi amaçlamıştır. Veri toplamak için doküman analizi ve verileri analiz etmek için içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar, modelleme etkinliklerinin genel olarak MOE tasarlama prensipleriyle uyumlu olduğunu göstermiştir. Yapılan analizler etkinliklerin yalnızca model genelleştirme prensibi açısından orta düzeyin altında olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer prensipler orta düzeyin üzerindedir; model oluşturma, gerçeklik ve basit prototip prensipleri yüksek seviyeye yakınken, model dışsallaştırma ve öz değerlendirme prensipleri ortalamanın biraz üzerindedir. Sonuç olarak, dokuzuncu sınıf matematik modelleme etkinlik kitabındaki modelleme etkinliklerinin çoğunlukla MOE tasarlama prensiplerini orta düzeyin üzerinde sağladığı görülmektedir. Bu çalışmanın sonuçları müfredat geliştiricilerine, kitap yazarlara ve öğretmenlere matematiksel modelleme alanında bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, with the development of science and technology, mathematical modeling, which connects mathematics to real life, has increasingly gained importance in the teaching and learning of mathematics. Thus, modeling activities began to be used as a tool for students to learn mathematics. However, to effectively teach and learn mathematics through modeling activities, these activities must have certain characteristics. Lesh et al. (2003) outlined six fundamental principles for designing modeling activities: model construction, reality, model generalization, simple prototype, model externalization, and self-evaluation. This study aimed to examine the ninth-grade mathematics modeling activity book published by the Ministry of National Education [MoNE] (2020a) concerning the compatibility of modeling activities with Lesh et al.'s (2003). The document analysis method was used to collect data, and the content analysis method was used to analyze data. Results indicated that the modeling activities were generally compatible with the MEA design principles. Analyses showed that the activities were below the medium level regarding only the model generalization principle. Other principles were above the medium level, with the model construction, reality, and simple prototype principles close to a high level, while the model externalization and self-evaluation principles were slightly above the medium level. Consequently, the modeling activities in the ninth-grade mathematics modeling activity book generally met the design principles of MEA above the medium level. The results of the study provide a framework for curriculum developers, textbook authors, and teachers in the field of mathematical modeling.