Energy poverty in Türkiye: An evaluation through consensual-based indicators
Türkiye'de enerji yoksulluğu: Uzlaşmaya dayalı göstergeler üzerinden bir değerlendirme
- Tez No: 847014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜL BURCU ÖZDEMİR SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Enerji Yoksulluğu, Uzlaşmaya Dayalı Göstergeler, Hanehalkı Özellikleri, Konut Özellikleri, Türkiye, Energy Poverty, Consensual-based Indicators, Household Characteristics, Housing Characteristics, Türkiye
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Enerji yoksulluğu, konut sorunları (yoksunluk) ve gelir yoksulluğuyla bağlantılı olarak uzun süredir konut ve yaşam ortamlarında gözlemlenen küresel bir sorundur. Her ne kadar konut stokunun ve toplumların farklı kesimlerini etkilese de enerji yoksulluğu hala üzerinde uzlaşılmış bir uluslararası tanım ve ölçüm yöntemine ihtiyaç duymaktadır. Konu hızla uluslararası politika gündemlerinde de yerini bulmaktadır. Ancak Türkiye hâlâ kavramın düzgün bir yasal tanımından yoksundur ve ulusal politika belgelerinde ne konut ne de enerji ile ilgili başlıklar altında ilgili herhangi bir bilgi veya politikaya yer vermemektedir. Bu tez, Türkiye'deki enerji yoksulluğu düzeyinin tanımlanması ve ölçülmesinin, Türkiye'deki konut özellikleri ve hanelerin yaşam koşullarının uzun süredir göz ardı edilen katmanlarını ortaya çıkaracağını vurgulamaktadır. Türkiye'deki enerji yoksulluğu ve bu sorun açısından kırılgan hane halkı ve konut stokunun bölgesel ölçekte analiz edilmesi, enerji yoksulluğunun tanımlanması ve bu soruna ilişkin ulusal politikaların tasarlanması için önemli bir başlangıç noktasıdır. Böylelikle bu çalışma, hane ve konut özellikleriyle birlikte enerji yoksulluğunun uzlaşmaya dayalı göstergelerini kullanarak Türkiye'deki enerji yoksulluğu görülme sıklığını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, 'fatura ödemelerindeki gecikmeler' ve 'termal konfor' ile bunların hane tipi, gelir, konuta mülkiyet şekli ve mevcut konut koşulları ile olan ilişkileri incelenerek hangi konut ve topluluk kesimlerinin enerji yoksulluğuna daha fazla maruz kaldığı ortaya çıkarılmaktadır. Bu amaçla TÜİK'in 2020 tarihli Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Ham Verisi'nden (GYKA) yararlanılmıştır. Araştırmanın bulguları, en yüksek enerji yoksulluğu oranının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görüldüğünü ortaya koymaktadır. Hane halkı gelirinin diğer değişkenleri doğrudan etkilemesi nedeniyle enerji yoksulluğu açısından en öne çıkan faktör olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca enerji yoksulluğu konusunda hassas hane grupları olarak çocuklu aileler, yaşlılar ve çok kişilik haneler saptanmıştır. Analizden çeşitli sonuçlar çıkmaktadır. Enerji yoksulluğu, Türkiye'de bu sorunla mücadeleye yönelik politika tedbirlerinin tasarlanmasını gerektiren mühim bir sorundur. Bununla birlikte enerji yoksulluğu bölgesel düzeyde mekânsal bir kutuplaşma sergilemektedir. Bu, mekansal farklılıkları göz önünde bulunduran politika tedbirlerinin tasarlanmasının bir zorunluluk olduğu anlamına gelir. Ayrıca, enerji yoksulluğuna ilişkin mevcut tanımlar (ya da bunların eksikliği) ve ölçüm yöntemleri, sorunun boyutunu kavramak açısından yetersizdir. Bu nedenle sürecin izlenebilmesi için konunun ulusal bir tanımına ve ölçüm yöntemine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Energy poverty is a global problem observed in housing and living environments in relation to housing problems (i.e., deprivation) and income poverty for a long time. Although it affects different segments of the housing stock and societies, energy poverty still needs a unified international definition and measurement method. The issue is rapidly finding its place in international policy agendas. However, Türkiye still lacks a decent legal definition of the concept and does not contain any related information or policies in the national policy documents, neither under housing nor energy-related topics. This thesis emphasizes that defining and measuring the level of energy poverty in Türkiye will reveal the long-ignored layers of Turkish housing characteristics and living conditions of households. Regional scale analysis regarding the energy poverty in Türkiye and the vulnerable households and housing stock in terms of this problem is an essential starting point for defining energy poverty and designing national policies about this problem. Hereby, this study aims to explore the incidence of energy poverty in Türkiye, employing consensual-based indicators of energy poverty together with household and housing characteristics. In this regard, 'arrears on utility bills' and 'thermal comfort' and their relationship with household type, income, mode of tenure, and existing housing conditions are examined to reveal which residential and community segments are more exposed to energy poverty. TURKSTAT's Income and Living Conditions Survey (ILCS) raw data dated 2020 is employed for this purpose. The study's findings exhibit that the highest energy poverty incidence is observed in the Eastern and Southeastern Anatolia regions. Furthermore, household income is found to be the most prominent factor in relation to energy poverty as it affects other variables directly. Also, vulnerable household groups regarding energy poverty are detected as families with children, the elderly, and multi-person households. Several conclusions follow from the analysis. Energy poverty is a significant problem in Türkiye that requires designing policy measures to tackle this problem. Nevertheless, the incidence of energy poverty displays a spatial polarization at the regional level. This means designing spatially informed policy measures is a necessity. Also, the current definitions (or lack thereof) and measurement methods of energy poverty are insufficient to capture the extent of the problem. Therefore, there is a need for a national definition of the issue and its measurement method in order to monitor the process.