A framework proposal for sustainability assessment of cultural heritage buildings: The case of İzmir Women's Museum
Kültürel miras binalarının sürdürülebilirlik değerlendirmesi için bir çerçeve önerisi: İzmir Kadın Müzesi
- Tez No: 847033
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL YILDIRIM ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: mimarlık mirasının korunması, sürdürülebilirlik değerlendirmesi, indikatörler, sürdürülebilir kalkınma, İzmir Kadın Müzesi, architectural heritage conservation, sustainability assessment, indicators, sustainable development, İzmir Women's Museum
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kültürel mirası koruma yaklaşımları, yaşam standartları ve koşullarındaki değişimlere yanıt veren politika ve stratejilere ihtiyaç duyar. Sürdürülebilir kalkınma üzerindeki odağın giderek artmasıyla, kültürel miras ile değişen sosyo-kültürel ve ekonomik dinamikler arasındaki kesişimin ele alınması gerekli hale gelmektedir. Kültürel mirasın korunmasının, kültürel sürdürülebilirliğin yanı sıra ekonomi, çevresel sürdürülebilirlik, sosyal içerme, topluluk ve yerel kimlik üzerinde olumlu etkileri olabilir. Bu olası katkıları bütünsel olarak değerlendirmek, kültürel miras binalarının korunması ve kültürel sürekliliğinin sağlanması için esastır. Bu tez, kültürel miras binalarının sürdürülebilir kalkınma üzerindeki etkilerini ele almayı amaçlamaktadır. Etkileri değerlendirmek için, kültürel miras binalarının sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki çok boyutlu etkilerini tam anlamıyla kavramak amacıyla bütünsel bir yaklaşım benimsenmiştir. Önerilen bütünsel çerçeve, kültürel mirasın sürdürülebilir kalkınma ile ilişkisine odaklanan uluslararası tüzüklerden ve önceki çalışmalardan yola çıkarak oluşturulmuştur. Önerilen bütünsel sürdürülebilirlik değerlendirme çerçevesi, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan tarihi bir yapı olan İzmir Kadın Müzesi'nin koruma projesinin etkisini değerlendirmek için kullanılmıştır. Konuyu analiz etmek ve değerlendirmek için tez, literatür taraması, arşiv araştırması ve saha incelemesi gibi araştırma yöntemlerini içermektedir. Seçilen yapının çok boyutlu sürdürülebilir kalkınma üzerindeki etkisinin çerçeve kullanılarak değerlendirilmesiyle, kültürel mirasın ekonomik, kültürel, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli rolü sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cultural heritage conservation approaches require policies and strategies that respond to the changes in living standards and conditions. With an increasing focus on sustainable development, the intersection between cultural heritage and changing socio-cultural and economic dynamics becomes necessary to address. Besides providing cultural sustainability, the preservation of cultural heritage may have positive impacts on the economy, environmental sustainability, social inclusion, community, and local identity. It is essential to assess these possible contributions holistically to ensure safeguarding and cultural continuity of heritage buildings. Accordingly, this thesis aims to address the impacts of cultural heritage buildings on sustainable development. To assess the impact, a holistic approach was adopted to fully understand the multidimensional effects of heritage buildings on social, economic, cultural and environmental sustainability. The proposed holistic framework was deduced from international charters and previous studies concerned about the subject of cultural heritage in relation to sustainable development. The proposed holistic sustainability assessment framework is utilized to evaluate the impact of the conservation project of İzmir Women's Museum, a historic building located in the city center Konak, İzmir. In order to analyze and evaluate the subject, the thesis comprises of research methods including literature review, data collection by archival research and site survey. By evaluating the selected building's multidimensional impact on sustainable development using the assessment framework, the significant role of cultural heritage in terms of economic, cultural, social, and environmental sustainability is presented.