Siyatik sinir hasarı oluşturulan sıçan modelinde oksidize rejenere selüloz kullanımının sinir iyileşmesi ve skar formasyonu üzerine etkisi
Effects of using oxidized regenerated cellulose (ORC) on nerve healing and scar formation in a rat model with sciatic nerve injury
  1. Tez No: 847065
  2. Yazar: AYSEL PASHAZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN YEŞİM ÖZGENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Epinöral skar formasyonu, oksidize rejenere selüloz, sinir adezyonu, Epineural scar formation, surgicel, nerve adhesion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Periferik sinirdeki travmatik hasarlar potansiyel olarak yıkıcı yaralanmalardır. Yetersiz sinir iyileşmesi sonucunda; duyu, motor ve fonksiyon kaybı görülmektedir. Kısmi sinir iyileşmesi ise kronik ağrı, nihayi kas atrofisi dahil olmak üzere kötü fonksiyonel sonuçlar doğurabilir. Sinir hasarı ve onarım bölgesindeki skar dokusu sinir iyileşmesinin bozulmasına katkıda bulunan önemli faktörler olup optimal fonksiyonel iyileşmeyi etkili bir şekilde sınırlandırır. Bu çalışmada, sıçan modelinde sıçan siyatik sinirinde epinörektomi sonrasında oksidize rejenere selüloz (ORS)'un epinöral adezyon, skar oluşumu ve sinir iyileşmesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada 24 adet Spragu-Dawley cinsi dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele 3 gruba ayrıldı. Birinci grup (n:8) siyatik sinir disseksiyonu uygulanarak siyatik sinire hiçbir işlem yapılmadan yara yeri kapatıldı. İkinci grup (n:8) siyatik sinir disseksiyonu uygulandıktan sonra sinirde 0.5 cm'lik çevresel epinörektomi yapılarak hiçbir tedavi uygulamadan yara yeri kapatıldı. Üçüncü grup (n:8) Siyatik sinir disseksiyonu uygulandıktan sonra sinirde 0.5 cm'lik çevresel epinörektomi yapılarak mevcut epinörektomili sinir alanına 0.5 cm boyutunda ORS çevresel olarak sütüre edildi. Sıçanlar 3 hafta sonra sakrifiye edilerek makroskobik ve histopatolojik inceleme yapıldı. Bu çalışmada ORS'in sinir iyileşmesi ve skar formasyonunu engellenmesi üzerine bir etkisinin olmadığı anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
Traumatic injuries to the peripheral nerve are potentially devastating injuries. Sensory, motor and functional loss occurs as a result of inadequate nerve healing.Partial nerve recovery can lead to poor functional consequences, including chronic pain and eventual muscle atrophy. Nerve damage and scar tissue in the repair area are important contributing factors to impaired nerve healing that effectively limit optimal functional recovery. In this study, it was aimed to investigate the effect of oxidized regenerated cellulose on epineural adhesion, scar formation and nerve healing after epineurectomy on the rat sciatic nerve in a rat model. 24 Spragu-Dawley female rats were used in the study. The rats were randomly divided into 3 groups. In the first group (n:8), after the sciatic nerve dissection, skin was closed without any performed procedure. In the second group (n:8), 0.5-cm circumferential epineurectomy was performed on the dissected sciatic nerve and no treatment was applied. In the third group (n:8), a 0.5-cm circumferential epineurectomy was performed on the dissected sciatic nerve and 0.5-cm ORC was sutured circumferentially to the existing epineurectomized nerve area. The rats were sacrificed after 3 weeks and macroscopic and histopathological examinations were performed on them. In this study, it was understood that ORC had no effect on nerve healing and scar formation.