Osteoporoza bağlı vertebral fraktürlü hastalarda kifoplasti sonrası kinezyo bantlamanın ağrı, denge ve düşme üzerine etkisinin araştırılması
The effect of kinesiotaping on pain, balance and falls after kyphoplasty in patients with osteoporotic vertebral fractures
  1. Tez No: 847138
  2. Yazar: AYLİN ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT SEÇİL DEMİRDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kinesio tape, Osteoporotik Fraktür, Kifoplasti, Kinesio tape, Osteoporotic Fracture, Kyphoplasty
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Primer amaç osteoporotik vertebral fraktür (OVF) nedeniyle kifoplasti yapılan hastalarda, kifoplasti sonrası kinezyo bantlamanın ağrı, denge ve düşme riski üzerindeki etkisini, sekonder amaç; hareket ve düşme korkusu, disabilite ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini incelemektir Gereç ve Yöntem: OVF nedeniyle kifoplasti yapılan 40 hasta müdahale (n=20) ve kontrol (n=20) gruplarına randomize edildi. İki gruba da 6 hafta boyunca ev egzersiz programı verilip ek olarak müdahale grubuna 3 hafta boyunca kinezyotaping (KT), kontrol grubuna 3 hafta boyunca gerim yapılmadan (sham) KT uygulandı. Hastalar ilk başvuruda, KT sonrası ilk hafta ve 6. haftanın sonunda ağrı açısından Görsel Analog Skala (VAS) ve Kısa Ağrı Envanteri- Kısa Form (KAE-KF) , denge ve düşme riski açısından Dört Adım Kare Testi (DAKT), Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT), Berg Denge Ölçeği (BDÖ), hareket korkusu açısından Modifiye Düşme Etkinlik Ölçeği (MDEÖ) ve Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ), disabilite için QUEBEC Bel Ağrısı Disabilite Skalası (QBADS) ve yaşam kalitesi için QUALEFFO-41 ile değerlendirildi. İki grubun karşılaştırılmasında verilerin normal dağılması durumunda independent samples t test, normal dağılmaması halinde Mann Whitney U Testi kullanıldı. Ölçüm zamanlarına göre grupların karşılaştırılmasında Karışık Düzen ANOVA analizi kullanıldı. Bulgular: Müdahale grubunda VAS ve KAE-KF'de ilk ve son değerlendirme arasında anlamlı fark gözlendi (p0,05). Hiçbir parametrede iki grup arası anlamlı fark gözlenmedi (p>0,05). Sonuç: Egzersiz ve KT tedavisi beraber uygulandığında, tedavi sonrasında öncesine göre residual ağrı, denge, disabilite ve yaşam kalitesinde iyileşme sağlamakla beraber iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır. Bu nedenle OVF'li hastalarda kifoplasti sonrası egzersiz tedavisine eklenen KT'nin; ağrı, denge, disabilite ve yaşam kalitesinin üzerinde egzersiz tedavisine göre daha etkili olmadığı sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary objective was to investigate the effect of post-kyphoplasty kinesio taping on pain, balance, and fall risk in patients undergoing kyphoplasty for osteoporotic vertebral fracture (OVF), and the secondary objective was to investigate the effect on mobility and fear of falling, disability, and quality of life. Materials and Methods: Forty patients undergoing kyphoplasty for OVF were randomized into intervention (n=20) and control (n=20) groups. Both groups received a home exercise program for 6 weeks, plus kinesiotaping (KT) for 3 weeks in the intervention group and KT without stretching (sham) for 3 weeks in the control group. Patients were assessed using a Visual Analog Scale (VAS) and Brief Pain Inventory-Short Form (BPI-SF) for pain, Four Step Square Test (FSST), Timed Up and Go Test (TUG), Berg Balance Scale (BBS) for balance and fall risk, Modified Fall Efficacy Scale (MFES) and Tampa Kinesiophobia Scale (TKS) for fear of movement, QUEBEC Low Back Pain Disability Scale (QLBPDS) for disability, and QUALEFFO-41 for quality of life. at baseline, the first week after KT, and at the end of week 6. The independent samples t-test was used to compare the two groups if the data were normally distributed, and the Mann-Whitney U test was used if the data were not normally distributed. Mixed order ANOVA analysis was used to compare the groups according to the measurement times. Results: In the intervention group, a significant difference was observed between the initial and final assessment in VAS and BPI-SF (p0.05). No significant difference was observed between the two groups in any parameter (p>0.05). Conclusion: When exercise and KT treatment were applied together, residual pain, balance, disability and quality of life improved after treatment compared to before treatment, but no statistically significant difference was found between the two groups. Therefore, it is concluded that KT added to exercise therapy after kyphoplasty is not more effective than sham KT +exercise therapy on pain, balance, disability, and quality of life in patients with OVF.