Sporcularda akut egzersizi takiben uygulanan perküsif terapinin yorgunluk üzerine etkisi
The effect of percussive therapy following acute exercise on fatigue in athletes
- Tez No: 847292
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÜL ÖZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: EMG, alfredson egzersizi, perküsif, manuel, alfredson exercise, percussive, manual
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sporcu Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Sporculara eksantrik egzersiz protokolünün uygulanmasının ardından perküsif terapinin ve manuel masajın yorgunluk düzeylerine olan etkisinin araştırılmasıdır. Bu çalışmada elektromyografik (EMG) ölçümler tüm katılımcılardan önce dinlenim durumunda alınmış, ardından MG grubuna eksantrik egzersiz ve manuel masaj uygulamalarından, PG grubunda ise eksantrik egzersiz ve perküsif terapi uygulamalarından sonra tekrarlanmıştır. Hipotezimiz, kontrol grubuna göre manuel masaj grubu ve perküsif terapi grubunda yorgunluk düzeylerinin daha düşük seviyede çıkacağı yönündedir. Yöntem: Çalışmamıza düzenli olarak haftada 6 gün antrenman yapan 12 triatlon sporcusu (Kontrol:4, Manuel Masaj:4, Perküsif:4) katılmıştır. Sporcuların EMG ölçümleri alınmış, kas frekans ve amplitüd değerlerine bakılmıştır. Ardından 6 günlük alfredson eksantrik egzersiz protokolü 3 gruba da uygulanmış, deney gruplarına da egzersiz sonrası girişimlerde bulunulmuştur. Egzersiz ve uygulama periyodu bittikten sonra son bir EMG ölçümü daha alınmıştır ve ilk ölçümlerle karşılaştırılmıştır. Bulgular: Alfredson egzersiz protokolünün ardından manuel masaj uygulamasının algılanan ağrı derecesini ve kas gerginliğini azalttığı, eklem hareket genişliğini arttırdığı, sporcularda alfredson egzersiz protokolünün ardından perküsif terapi uygulamasının ise algılanan ağrı derecesini azalttığı ve eklem hareket genişliği ile birlikte dikey sıçrama yüksekliğini arttırdığı ortaya çıkmıştır. EMG ölçümüyle gastroknemius kasının dinlenim pozisyonunda ortalama ampitüd ve frekansta Manuel Grupta, Kontrol Gruba göre fark ortaya çıkmıştır. Sonuç: Sonuç olarak, alfredson egzersizi gibi egzersize bağlı kas hasarı sonrası oluşabilecek olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için manuel masaj ve perküsif terapi etkin bir yöntem olarak görülmektedir ve antrenman sonrası için önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to investigate the effects of percussive therapy and manual massage on fatigue levels after applying an eccentric exercise protocol to athletes. In this study, electromyographic (EMG) measurements were first taken from all participants in a resting state, and then repeated after eccentric exercise and manual massage applications in the MG group, and after eccentric exercise and percussive therapy applications in the PG group. Our hypothesis is that fatigue levels will be lower in the manual massage group and percussive therapy group compared to the control group. Method: 12 triathlon athletes (Control: 4, Manual Massage: 4, Percussive: 4) who train regularly 6 days a week participated in our study. EMG measurements of the athletes were taken and muscle frequency and amplitude values were examined. Then, the 6-day Alfredson eccentric exercise protocol was applied to all 3 groups, and post-exercise interventions were made to the experimental groups. After the exercise and practice period was completed, a final EMG measurement was taken and compared with the first measurements. Results: It has been revealed that manual massage application following the Alfredson exercise protocol reduces the degree of perceived pain and muscle tension and increases the joint range of motion. In athletes, percussive therapy application after the Alfredson exercise protocol reduces the degree of perceived pain and increases the vertical jump height along with the joint range of motion. EMG measurement revealed a difference in the average amplitude and frequency of the gastrocnemius muscle in its resting position in the Manual Group compared to the Control Group. Conclusion: As a result, manual massage and percussive therapy are seen as effective methods to eliminate the negative effects that may occur after exercise-related muscle damage such as Alfredson exercise and can be recommended for post-training.