Alkali ile aktive edilmiş pomza agregalı hafif harçların mekanik özelliklerine bağlayıcı türü ve aktivatör oranının etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of binder type and activator ratio on the mechanical properties of alkaline activated pumice aggregate light mortars
  1. Tez No: 847751
  2. Yazar: RECEP ALİ GELDİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAN İLKENTAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geopolimer, Uçucu Kül, Yüksek Fırın Cürufu, Pomza, Alüminyum Tozu, Mekanik Özellikler, Geopolymer, Fly Ash, Blast Furnace Slag, Pumice, Aluminum Powder, Mechanical Properties
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada F sınıfı uçucu kül ve yüksek fırın cürufundan hafif geopolimer harç numuneleri üretilmiştir. Hafif geopolimer harç üretiminde agrega olarak Kayseri bölgesinden pomza agregası kullanılmıştır. Geopolimer hafif harçların üretiminde aktivatör olarak Na2SiO3 (sodyum metasilikat) kullanılmıştır. Aktivatör oranı ise bağlayıcı ağırlığına oranla %8 ve %10 Na+ içerecek şekilde ayarlanmıştır. Ayrıca karışımlara bağlayıcı ağırlığına oranla %1 ve %2 oranında Al tozu ikame edilmiştir. Çalışmada geopolimer hafif harç numunelere 75°C sıcaklıklarda 24, 48, 72 saat ısıl kür uygulanmıştır. Üretilen geopolimer taze harçlar üzerinde işlenebilirlik deneyi, birim ağırlık deneyi, ultrasonik atımlı dalga hızı tayini, eğilme dayanımı deneyi, basınç dayanımı deneyi; 300, 600 ve 900°C sıcaklıklarda yüksek sıcaklık dirençleri deneyi ve FESEM ve EDX analizleri olmak üzere içyapı deneyleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlarına göre geopolimer hafif harçların Al tozu ikamesi ve aktivatör oranının artması işlenebilirlik değerlerini düşürdüğü tespit edilmiştir. Basınç ve eğilme dayanımı sonuçlarına bakıldığında Al tozu ikamesinin dayanım değerlerini olumsuz etkilediği, aktivatör oranının artması ise dayanımı olumlu etkilediği tespit edilmiştir. Yüksek sıcaklık dirençlerine bakıldığında ise genel olarak 300°C ve 600°C sıcaklıklarda dayanımlarda düşüşler gözlemlenirken 900°C sonrasında dayanım değerlerinde artışların olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, lightweight geopolymer mortar specimens were produced from Class F fly ash and blast furnace slag. Pumice aggregate from the Kayseri region was used as the aggregate in lightweight geopolymer mortars. Sodium metasilicate (Na2SiO3) was employed as the activator in the production of geopolymer lightweight mortars. The activator ratio was adjusted to contain 8% and 10% Na+ relative to the binder weight. Additionally, Al powder was substituted in the mixtures at rates of 1% and 2% relative to the binder weight. Geopolymer lightweight mortar specimens were subjected to thermal curing at 75°C for 24, 48, and 72 hours. Various tests were conducted on the produced geopolymer fresh mortars, including workability tests, unit weight tests, ultrasonic pulse velocity measurements, flexural strength tests, compressive strength tests, high-temperature resistance tests at 300, 600, and 900°C, and internal structure analyses using FESEM and EDX. According to the obtained results, the substitution of Al powder and an increase in the activator ratio in geopolymer lightweight mortars led to a decrease in workability values. Examination of compressive and flexural strength results revealed that the substitution of Al powder adversely affected strength values, while an increase in the activator ratio had a positive impact on strength. Regarding high-temperature resistance, a general decrease in strengths was observed at 300°C and 600°C, but at the highest temperature of 900°C, an increase in strength values was observed.