Teorik ve ampirik kanıtlarla Türkiye'de savunma harcamaları - ekonomik büyüme ilişkisi
Defense expenditures - economic growth relationship in Turkey with theoretical and empirical evidence
  1. Tez No: 847754
  2. Yazar: HAYDAR KUZUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Barro (1990) Modeli, Ekonomik Büyüme, Savunma Harcamaları, Zaman Serisi, Barro (1990) Model, Economic Growth, Defense Expenditures, Time Series Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Soğuk Savaşın bitmesi ardından 11 Eylül terörist saldırıları dünyanın birçok bölgesinde başta etnik, dini ve milliyetçi çatışmalar yaşanmasına neden olmuştur. Türkiye'nin jeopolitik ve jeostratejik konumu, zengin enerji kaynaklara sahip olması, Ortadoğu'ya yakın olması ve doğu-batı arasında köprü vazifesi görmesi nedeniyle tarih boyunca küresel güçlerin ilgi odağında olmuştur. Bu bağlamda Türkiye, iç ve dış tehdit, terör saldırılarından doğrudan veya dolaylı olarak etkilenmektedir. Türkiye, terör saldırıları karşısında devletin bağımsızlığı ve bütünlüğü korumak için mili gelirden önemli bir payı savunma harcamalarına ayırmaktadır. Milli gelirden savunma harcamaları için bir pay ayrılması ekonomi üzerinde farklı etkilere neden olmaktadır. Savunma harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki birçok araştırmacının dikkatini çekmiş olup, konuya çeşitli tekniklerle yaklaşan önemli sayıda çalışma bulunmaktadır. Ancak savunma harcamaların ekonomik büyümeyi, verimliliği ve diğer makroekonomik göstergeleri tetikleyip tetiklemediği konusunda bilim adamları arasında bir fikir birliği yoktur. Bu çalışmanın amacı, 1990-2021 yılları arasında Türkiye'de savunma harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki olası etkilerini Barro'nun (1990) modelini kullanarak incelemektir. Araştırmada değişkenler arasındaki eşbütünleşme ilişkisini test etmek için gecikmesi dağıtılmış otoregresif (ARDL) ve Bayer- Hanck (2013) yöntemleri kullanılmıştır. Ardından ARDL ve dinamik sıradan en küçük kareler (DOLS) modeline dayalı uzun dönem katsayı tahmini yapılmıştır. Çalışma sonucunda savunma harcamalarının büyüme üzerinde negatif yönde etkili olduğu tespit edilmiştir. Nüfus, beşerî sermaye ve brüt sabit sermaye yatırımları ile büyüme arasında ise pozitif bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, Türkiye'de 1990-2021 dönemleri arasında Askerî Keynesyen yaklaşımının yerine Neo-Klasik yaklaşımının geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Following the end of the Cold War, September 11 terrorist attacks have led to ethnic, religious and nationalist conflicts in many parts of the world. Since Turkey's geopolitical and geostrategic position, having rich energy sources, close to the Middle East and a bridge between the East and West, it has been the center of attention of global powers throughout history. In this context, Turkey is directly or indirectly affected by the internal and external threats, terrorist attacks. In the face of terrorist attacks, Turkey devotes a significant share of the state to defense expenditures to maintain the independence and integrity of the state. The allocation of a share for defense expenditures from national income has different effects on the economy. The relationship among defense expenditures and economic growth has attracted the attention of many researchers and there is a significant number of studies approaching the subject with various techniques. However, there is no consensus between scientists as to whether defense expenditures trigger economic growth, efficiency and other macroeconomic indicators. The purpose of this study is to examine the possible effects of defense expenditures in Turkey on economic growth between 1990-2021 using the model of Barro (1990). In the study, the distributed authority (ARDL) and Bayer-Hanck (2013) methods were used to test the cointegration relationship between the variables. After this, the long -term coefficient based on the smallest and dynamic ordinary squares (DOLS) model was estimated. As a result of the study, it was found that defense expenditures affect growth negatively. A positive relationship was found between population, human capital and gross fixed capital investments and growth. As a result, it was concluded that the Neo-Classical approach was valid instead of military Keynesian approach between 1990-2021 periods in Turkey.