Hristiyan Japonların devlet milliyetçiliği: Kumamoto Band ve Kirisutokyo Sekai, Rikugo Zasshi, Shinjin dergileri örneğinde (1900-1912)
State nationalism of christian Japanese: The example of Kumamoto Band and Journal of Kirisutokyo Sekai, Rikugo Zasshi, Shinjin (1900-1912)
- Tez No: 847819
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MERTHAN DÜNDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Japonya, Hristiyanlık, devlet, milliyetçilik, Kumamoto Band, Japan, Christianity, State, nationalism, Kumamoto Band
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
Tokugawa Dönemi (1603-1867) boyunca yasaklanmış bir din olan Hristiyanlık, 1858'de Japonya'nın kapılarının uluslararası ticarete açılmasıyla ülkede tekrar yayılmaya başlamıştır. Meiji Dönemi'nde Batılı Hristiyan misyonerlerden etkilenerek Hristiyanlığa inanan Japonlar, İmparator Meiji'ye ve Japon ulus devletine yeterince sadık, saygılı ve vatansever olmadıkları gerekçesiyle devletin güvenliğini tehdit eden kişiler olarak görülmüşlerdir. Özellikle Meiji Anayasası'nın (1889) ve İmparatorluk Eğitim Tebliği'nin (Kyōiku Chokugo, 1890)'nin ilan edildiği dönemde, onlar devlet karşıtlığı ile suçlanmışlardır. Bu bağlamda tez çalışmasında Meiji Dönemi'nde Hristiyan Japonların devlete sadakatleri, devlete dair görüşleri, Hristiyanlık ile Japonya arasında nasıl bir ilişki kurdukları ve dönemin devlet milliyetçiliği ideolojisinin düşüncelerindeki etkileri sorgulanmıştır. Bu sorunsalı çözmek için Meiji Dönemi'nin ilk Hristiyan gruplarından Kumamoto Band örneklem olarak seçilmiştir. Kumamoto Band, Kumamoto Bölgesi'nde 1871'te kurulan Kumamoto Yōgakkō (Kumamoto Batı Bilimleri Okulu)'da eğitim gören samuray çocuklarıdır. Onlar bu okulda istihdam edilen Amerikalı Leroy Lansing Janes (1837-1909)'den etkilenerek Hristiyanlığı kabul etmiştir. Ancak okul 1873'te kapatılmıştır. Buna rağmen Kumamoto Band, inançlarını sürdürmüş ve Japonya'nın her yerinde Hristiyanlığın yayılması için çalışacaklarına dair 1876'da Hanokayama Dağı'nda yemin etmişlerdir. Kumamoto'da eğitimleri yarım kalan samuray çocukları, Kyoto'da 1875'te American Board (ABCFM) misyoner topluluğu tarafından kurulan Doshisha Okulu'na nakil olmuşlardır. Burada Hristiyanlığa dair bilgilerini derinleştirmişler ve 1879'da mezun olmuşlardır. Mezuniyetlerinden sonraki hayatlarının ve mesleklerinin farklılığına rağmen, onlar yayın faaliyetleriyle inançlarını ülkede yaymış, sosyal ve siyasal konularla ilgilenmişler, dönemin tartışmalarında yer almışlardır. Dolasıyla Kumamoto Band üyelerinin öne çıkan yayın faaliyetleri; Kirisutokyō Sekai (Hristiyanlık Dünyası), Rikugō Zasshi (Kozmos), Shinjin (Yeni İnsan) dergilerinde Hristiyan 303 Japonların devlete dair yaygın görüşü ve devlet milliyetçiliği izleri aranmıştır. Yapılan bu incelemede Hristiyan Japonların devleti büyük oranda din-Hristiyanlık ile ilişkilendirildiği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra evrensellik, atalardan miras, sadakat-vefa, birey kavramlarıyla devlet arasında yakın bir ilişki kurmuşlardır. Dergilerde devletin temellerinin Hristiyanlık öğretilerine ve dolayısıyla Isa'nın tanrısına dayandırılması gerektiğine dair yaygın görüş vardır. Buna göre Hristiyan Japonlar, dönemin Meiji ulus devletini yegâne otorite olarak görmemişler. Birey üzerindeki otorite sahibi olduğuna inandıkları tek tanrıya dikkat çekmişlerdir. Buna rağmen, dergilerde imparatora yönelik saygı ifadeleri kullanılmış ve onunla herhangi bir eleştiri tespit edilmemiştir. Ayrıca dergilerde Hristiyanlık ile vatanseverlik arasında bir çelişki olmadığına vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Christianity, which was a banned religion during the Tokugawa Period (1603-1867), began to spread again in the country with the opening of Japan's doors to international trade in 1858. In the Meiji Period, the Japanese who believed in Christianity, influenced by Western Christian missionaries, were seen as threatening the security of the state, reasoning that they are not loyal, respectful and patriotic enough to Emperor Meiji and the Japanese nation state. Especially, when the Meiji Constitution (1889) and the Imperial Rescript on Education (Kyōiku Chokugo, 1890) were promulgated, they were accused of anti-statism. Within this context, in this thesis, the loyalty of the Christian Japanese to the state, their opinions on the state, how they established a relationship between Christianity and Japan and the effects of the state nationalist ideology of the period on his thoughts were questioned. To solve this problem, the Kumamoto Band, one of the first Christian groups of the Meiji Period, was chosen as a sample. The Kumamoto Band are samurai children, educated at the Kumamoto Yōgakkō (Kumamoto School of Western Sciences), founded in 1871 in Kumamoto Prefecture. They were influenced by the American Leroy Lansing Janes (1837-1909), who was employed in this school, and accepted Christianity. However, the school was closed in 1873. However, the Kumamoto Band kept their faith, and swore on Mount Hanokayama in 1876 that they would work to spread Christianity throughout Japan. Samurai children, whose education was left unfinished in Kumamoto, transferred to the Doshisha School in Kyoto, which was founded by the American Board (ABCFM) missionary society in 1875. Here they deepened their knowledge of Christianity and graduated in 1879. Despite the differences in their lives and professions after their graduation, they spread their faith in the country with their publishing activities, were interested in social and political issues, and took part in the debates of the period. Therefore, prominent publishing activities of Kumamoto Band members; in the journals of Kirisutokyō Sekai (Christian World), Rikugō Zasshi (Cosmos), Shinjin (New Man), the 305 Christian Japanese view about the state and traces of state nationalism were sought. In this research, it has been determined that Christian Japanese associated state with religion-Christianity. In addition, a close relationship has been established between the concepts of universality, inheritance from ancestors, loyalty-fidelity, individual and the state. There is a widespread view in the journals that the foundations of the state should be based on Christian teachings and on the god of Jesus. Accordingly, the Christian Japanese did not see the Meiji nation-state as the sole authority. They drew attention to the one god they believed to be authority over the individual. Despite this, expressions of respect for the emperor were used in the magazines and no criticism was detected with it. They also emphasized that there is no contradiction between Christianity and patriotism in the magazines.