Midas anıtı bezemelerinin izlenimci yaklaşımla özgün örme yüzey tasarımında yorumlanması
Interpretation of Midas monument ornaments in the originalknitted surface design with an impressionistic approach
- Tez No: 848325
- Danışmanlar: PROF. YÜKSEL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İzlenimcilik, Midas Anıtı, Örme, İmpressionism, Midas Monument, Knitting
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moda Tekstil Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, Midas Anıtı bezemelerinin doğal ışıkla etkileşimini araştırarak izlenimci yaklaşımla özgün örme yüzey tasarımlarının olasılıklarını incelemektedir. Midas Anıtı hakkında yapılan alan yazın araştırması, Anıtın doğal ışık ile olan ilişkisinin göz önünde bulundurularak inşa edildiği yönünde veriler sunmuştur. Çalışmanın amacı, Midas Anıtı'nın bezemelerinden esinlenerek izlenimci yaklaşımla özgün örme yüzey tasarımları için öneriler geliştirmektir. YÖK veri tabanı araştırmalarında, Midas Anıtı'nın ışıkla ilişkisi İzlenimcilik bağlamında bir tekstil yüzey tekniğiyle ele alınmamıştır. Bu nedenle, Midas Anıtı bezemelerinin doğal ışıkla etkileşimi, bir sanat akımıyla ilişkilendirilerek örme tekniğiyle yorumlanmış olması, tezin önemini vurgular. Araştırmada İzlenimcilik akımıyla ilgili kapsamlı bir alan yazını araştırması yapılmış, mimari unsurların İzlenimci yaklaşımla ele alınması ve tekstil tasarımının etkileri incelenmiştir. Midas Anıtı'nın mimari özellikleri, bezemelerin yapım metodu ve kompozisyon oluşturma yöntemi gibi konulara odaklanılmıştır. Anıt ziyaret edilerek fotoğraflar çekilmiş ve bezemelerin ışık, gölge ve renk değerleri farklı saatlerde gözlemlenmiştir. Örme tekniği kullanılarak bezemeler için özgün örme yüzey tasarımları gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın hedefleri, tekstil tasarımı ve sanatı alanındaki yazına katkıda bulunmak, kültürel miras unsurlarını derinlemesine araştırmanın önemini vurgulamak, bir kentin kültürüne özgün tekstil tasarım önerileri sunmak ve bulguların araştırmacılar, sanatçılar ve tasarımcılar için faydalı olmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the interaction of natural light with the decorations of the Midas Monument and explores the possibilities of original woven surface designs through an impressionistic approach. The field literature research on the Midas Monument has provided data suggesting that the monument was constructed considering its relationship with natural light. The aim of this study is to develop suggestions for original woven surface designs using an impressionistic approach inspired by the decorations of the Midas Monument. In the research conducted in the YÖK (Higher Education Council) database, the relationship of the Midas Monument with light has not been addressed in the context of Impressionism and textile surface techniques. Therefore, the interpretation of the interaction between the decorations of the Midas Monument and natural light through a textile technique associated with an art movement emphasizes the significance of this thesis. A comprehensive literature review on the Impressionism movement was conducted in the research, exploring the implications of applying an Impressionistic approach to architectural elements and textile design. The focus was on the architectural features of the Midas Monument, the construction method of the decorations, and the composition technique. The monument was visited, photographs were taken, and the light, shadow, and color values of the decorations were observed at different times. Original woven surface designs for the decorations were realized using weaving techniques. The objectives of this research are to contribute to the literature in the field of textile design and art, emphasize the importance of in-depth exploration of cultural heritage elements, provide unique textile design proposals for a city's culture, and ensure that the findings are beneficial to researchers, artists, and designers.