Şer'iyye sicillerine göre Galata'da ekonomik hayat (1600-1650)
Economic life in galata according to Galata Shar'iyye registers (1600-1650)
  1. Tez No: 848354
  2. Yazar: ALPASLAN YÜKSEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İNBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Galata, ticari hayat, lonca, para, müste'men, Galata, commercial life, guild, money, müste'men
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 505
Özet
Şer'iyye sicilleri Osmanlı vatandaşlarının sosyal, ekonomik ve hukuki hayatı hakkında barındırdığı bilgilerin çeşitliliği ve bolluğu bakımından araştırmacılar için ana kaynaklardandır. Bu siciller, dikkatli değerlendirildiğinde araştırmacılara incelenen bölgenin idari teşkilatlanması, sosyal yapısı, ekonomik hayatı ve hukuki uygulamaları hakkında benzersiz bilgiler verir. Araştırmamız Galata Şer'iyye sicillerine göre XVII. yüzyılın ilk yarısında Galata'da ekonomik hayat üzerine yoğunlaşmıştır. 1600-1650 yılları arasını kapsayan 50 yıllık süreçte 50 adet şer'iyye sicili bulunmaktadır. Siciller tek tek okunup ekonomik hayat kapsamına giren kayıtlar transkript edilerek sınıflandırılmıştır. Bununla birlikte konu ile ilgili diğer arşiv belgeleri de kaynak olarak kullanılmıştır. Çalışmamız yedi bölümden meydana gelmiştir. Giriş bölümünde Galata'nın tarihsel süreci hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde İstanbul'un iaşesi ve Galata'nın rolü anlatılmıştır. İkinci bölümde ticari mekânlar, üçüncü bölümde Galata'da esnaf ve örgütlenmeleri, dördüncü bölümde ortaklıklar ve ortaklık türleri, beşinci bölümde dönemin ekonomik şartları altında para politikası ve narh uygulaması üzerinde durulmuştur. Altıncı bölümde Galata'nın ekonomik hayatını şekillendiren önemli unsurlardan olan müste'menler ve ekonomik faaliyetleri değerlendirilmiştir. Son olarak sonuç bölümünde ayrıntılı bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Shar'iyye registers are the main sources for researchers in terms of the variety and abundance of information they contain about the social, economic and legal life of Ottoman citizens. When evaluated carefully, these registers provide researchers with unique information about the administrative organization, social structure, economic life and legal practices of the region under study. Our research focuses on the economic life in Galata in the first half of the seventeenth century according to Galata Shar'iyye registers. There are 50 shar'iyye registers covering the 50 year period between 1600-1650. The registers were read one by one and the provisions that fall within the scope of economic life were transcribed and classified. In addition, other archival documents related to the subject were also used as sources. Our study consists of seven chapters. The introduction provides information about the historical process of Galata. In the first chapter, Istanbul's sustenance and Galata's role are explained. In the second chapter, commercial spaces, in the third chapter, tradesmen and their organizations in Galata, in the fourth chapter, partnerships and partnership types, in the fifth chapter, monetary policy and narh practice under the economic conditions of the period. In the sixth chapter, the economic activities of the muste'men, one of the important elements shaping the economic life of Galata, are evaluated. Finally, a detailed evaluation is made in the conclusion.