Türkiye'de İstanbul ilinde yaşayan Musevilerin defin ve matem süreçlerinin etnografik analizi
Jews living in Istanbul in Türkiye burial and murdering processes ethnographic analysis
- Tez No: 848377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF GÖKKAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tevrat, Yahudi, Avel, Onen, Tahara, Aron, Keria, Torah (Torah), Jewish, Avel, Onen, Tahara, Aron, Keria
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 368
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de İstanbul'da yaşayan Musevilerin defin ve matem süreçlerinin etnografik analizi yapılmıştır. Çalışmanın kapsamını oluşturan analiz neticesinde elde edilen bulgular, İstanbul'da yaşayan Musevilerin günlük yaşantılarındaki inanışları, matem ritüelleri, mezarlık kültürlerini belirlenmesi ve bu bağlamda betimlemelerde bulunulması gibi değişkenler çerçevesinde ele alınmış ve söz konusu bulgular olgusal olarak ifade edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda, İstanbul'da yaşayan ve söz konusu toplum içerisinde kabul gören Musevilerin beyanları esas olarak kabul edilmiştir. Çalışma, 2021-2023 yılları arasında İstanbul'un Avrupa ve Asya yakalarında yapılmıştır. Ulaşılabilir hedef evren olarak İstanbul'da yaşayan Museviler ve cenaze işlemlerinde görevli kişiler örneklem seçilmiştir. Elde edilen bulgulara ilişkin durumları ve olayları İstanbul'da yaşayan Musevilerin gözünden anlamaya çalışmak için nitel araştırma deseni tercih edilmiştir. Yine aynı kapsamda; ölüm, ahiret inancı, matem, cenaze işlemleri, mezarlıkları ve kültürel değişimlerin etnografik yansıması sonucu dini söylemler ve dini ritüeller ile ortaya çıkan olgular üzerine inceleme yapıldığından etnografik araştırma/kültür analizi deseninden de faydalanılmıştır. Yüz yüze yapılan görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmış ve tüme varım veri analizi yapılmıştır. Bu çalışma neticesinde tabutla gömülme ve rehitsa (yıkama) odasının Müslümanlardan esinlenerek işletilebilir hale getirilmesi gibi net bulgular tespit edilmiştir. Buna ek olarak, mezar taşlarında ve objelerin, ölüm ve ölüm sonrası cenaze işlemlerinde, mezar açılmasında, gömü yönü değişikliğinde farklılıklar ve tüm bu süreçlerde Müslüman görevli çalıştırılması gibi değişiklikler da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research was to conduct an in-depth analysis of the burial and mourning practices of the Jewish community residing in Istanbul, Türkiye. The study aimed to explore the beliefs, mourning rituals, and cemetery cultures of Jews in their daily lives, and provide detailed descriptions in this context. The research methodology involved collecting and analyzing data from the statements of Jews living in Istanbul, which were accepted by the society in question as the basis of the study. The results obtained from the analysis were presented in a factual and comprehensive manner, shedding light on the customs and traditions of the Jewish community in Istanbul. The study was comprehensive research conducted in Istanbul from 2021 to 2023, covering both the European and Asian sides of the city. The purpose of this research was to gain a deeper understanding of the experiences and views of Jews living in Istanbul, and individuals responsible for funeral services. The research design employed was qualitative, which helped in exploring the situations and events related to the findings from the perspective of Jews living in Istanbul. Moreover, the study was conducted with an ethnographic cultural analysis pattern that aimed at developing insights into the phenomena surrounding religious discourses and rituals relating to death, belief in the afterlife, mourning, funeral procedures, cemeteries, and cultural changes. The research team conducted in-depth, face-to-face interviews using semi-structured interview forms to gather data, and the findings were analyzed using inductive data analysis. The study revealed significant changes that were influenced by Muslim traditions. These changes include the use of a coffin during burial ceremonies and the utilization of a washing room that was previously inoperable. Additionally, the study discovered variations in the design of gravestones and burial objects, as well as differences in the post-mortem funeral procedures. The study also found that graves were being opened and the direction of burial was being altered. Moreover, Muslim officials were employed to oversee all these processes.