Kafkas Üniversitesi Hastanesi sağlık çalışanlarının osteoporoz hakkında bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Kafkas University Hospital health workers' knowledge levels about osteoporosis
  1. Tez No: 848438
  2. Yazar: ADEM ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÇAKMUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Anket, Bilgi Düzeyi, Osteoporosis, Survey, Knowledge Level
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Osteoporoz, kırık riskinin artmasına neden olan düşük kemik gücü ile karakterize yaygın bir hastalıktır. Kırıklar; ağrı, sakatlık, bağımsızlık kaybı ve ölüm gibi ciddi klinik sonuçların yanı sıra yüksek sağlık bakım masraflarıyla da ilişkilidir. Osteoporotik kırıkların yükünü azaltmak için kırık riski yüksek olan hastaların erken tanımlanması ve müdahale edilmesi gerekmektedir Çalışmamız Kafkas Üniversitesi Hastanesi sağlık çalışanlarının osteoporoz hakkında bilgi düzeylerinin değerlendirmek amacıyla anket çalışması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız ile Kafkas Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık çalışanlarının osteoporoz hakkındaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmış olup çalışmamız 270 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik ve osteoporoz bilgi testi ölçeği uygulanarak çalışma gerçekleştirilmiş olup çalışmamız kesitsel tiptedir. Verilerimiz SPSS 26.0 ile analiz edilmiştir. Çalışmamızda katılımcıların yaş, cinsiyet ve medeni durumlarının osteoporoz bilgi düzeyini istatistiksel anlamlı düzeyde etkilemediği; eğitim düzeyinin istatistiksel anlamlı olarak etkilediği ve eğitim düzeyi arttıkça bilgi düzeyinin de arttığı saptanmıştı. Çalışmamızda osteoporoza ilişkin birçok veri incelenmiş olup katılımcıların eğitim düzeyinin artırılmasının osteoporoza ilişkin bilgi düzeyini artırarak koruyucu önlemlerin daha etkin bir şekilde alınabileceği ve osteoporoz gelişiminin, komplikasyonlarının azaltılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Osteoporosis is a common disease characterized by low bone strength leading to an increased risk of fractures. Fractures; It is associated with high healthcare costs as well as serious clinical consequences such as pain, disability, loss of independence and death. To reduce the burden of osteoporotic fractures, patients at high risk of fractures need to be identified and intervened early. Our study was conducted as a survey study to evaluate the knowledge level of Kafkas University Hospital healthcare professionals about osteoporosis. Our study aimed to evaluate the knowledge levels of Kafkas University Training and Research Hospital healthcare professionals about osteoporosis, and our study was carried out with 270 participants. The study was conducted by applying the sociodemographic and osteoporosis knowledge test scale to the participants, and our study is cross-sectional. Our data were analyzed with SPSS 26.0. In our study, the age, gender and marital status of the participants did not affect their osteoporosis knowledge level at a statistically significant level; It was found that the level of education had a statistically significant effect and as the level of education increased, the level of knowledge also increased. In our study, many data on osteoporosis were examined, and we think that by increasing the education level of the participants, protective measures can be taken more effectively and the development and complications of osteoporosis can be reduced by increasing the level of knowledge about osteoporosis.