Vergi uyuşmazlıklarının idari ve yargısal aşamada çözüm yollarının vergi uyumuna etkisinin analizi: Manisa ili örneği
Analysis of the effects of resolving tax disputes at administrative and judicial stages on tax compliance: The case of Manisa province
  1. Tez No: 848587
  2. Yazar: MUHAMMET EMİN COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA GÖKBUNAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Uyuşmazlıkları, Çözüm Yolları, Vergi Uyumu, Davranışsal Maliye, Tax, Tax Disputes, Solutions, Tax Complimance, Behavioral Finance 2024, 160 pages
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmanın amacı vergi uyuşmazlıklarının idari ve yargısal aşamada çözüm yollarının vergi uyumuna etkisini tespit etmektir. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde vergi uyuşmazlıklarının ve vergi uyumunun tanımı, kapsamı ve teorik altyapısı incelenmiştir. İkinci bölümde ise yaşanan uyuşmazlıkların idari ve yargısal aşamada çözümüne ilişkin uygulamaların vergi uyumuna etkisi incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü ve son bölümünde Manisa iline ilişkin anket verileri doğrultusunda analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın metodolojisinde nicel yöntem kullanılmıştır. Manisa SMMM odasına kayıtlı 275 meslek mensubuna anket yöntemi uygulanmıştır. Çalışmanın verileri bu şekilde elde edilmiştir. Anket verileri SPSS programı ile analiz edilmiştir. Anket verilerinin normallik dağılımı ve güvenirlik testleri gerçekleştirilmiştir. Yapı geçerliliğini test etmek amacıyla Açıklayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma boyutlarının birbirleriyle olan ilişkisini sınamak amacıyla Korelasyon analizi yapılmıştır. Çalışmanın hipotezlerini test etmek amacıyla Yapısal Eşitlik Modellemesi yapılmıştır. Anket sonuçları incelendiğinde araştırmanın boyutları olan prosedürel adalet ve dağıtım adaletinin uyuşmazlıkların çözümünde vergi uyumunu pozitif yönde etkilediği bulgularla desteklenmiştir. Araştırmanın diğer boyutları olan ceza adaleti ve yargı yoluna başvuru da ise vergi uyumunu etkileme açısından anlamlı bir etki gözlemlenmemektedir. Yol analiziyle ceza adaletinin vergi uyumuna yönelik aracılık etkisi incelenmiştir. Bu çerçevede prosedürel adalet, dağıtım adaleti ve yargı yoluna başvuru vergi uyumu ilişkisinde ceza adaletinin aracılık etkisi bakımından anlamlı bir etkisi tespit edilememiştir. Cinsiyet, eğitim ve mesleki tecrübe vergi uyumu düzeyi arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlemlenememiştir. Mükellef sayısı vergi uyumu arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to determine the effect of the resolutions of tax disputes at the administrative and judicial stage on tax compliance. In the first part, the definition and scope of tax disputes are explained in detail. In the second part, practices regarding the resolution of disputes at the administrative and judicial stages were examined. Tax compliance, which is the main problematic of the research, is also discussed in this section. In the third and last part of the research, analysis was carried out with the survey findings for Manisa province. The methodology of the research can be expressed as a quantitative method. The data of the study were obtained by the questionnaire method applied to 275 profession members registered in Manisa Certified Public Accountant (CPA) Chamber. Survey data were analyzed with SPSS programs. Normality distribution and reliability tests of the survey data were carried out. Explanatory and Confirmatory Factor Analyzes were conducted to test construct validity. Correlation analysis was performed to test the relationship between the research scale. Structural Equation Modeling was conducted to test the hypotheses of the study. When the survey results were examined, it was supported by the findings that procedural justice and distributive justice, which are the scale of the research, positively affected tax compliance. In terms of affecting tax compliance, no significant effect is observed in the other scale of the research, namely retrubitive justice and judicial appeal. Using path analysis, the mediating effect of retrubutive justice on tax compliance was examined. In this context, no significant relationship could be detected in terms of the mediating effect of retrubitive justice in the relationship between procedural justice, distributive justice and tax compliance. No statistically significant relationship was observed between gender, education and professional experience and tax compliance level. It can be stated that there is a significant relationship between the number of taxpayers and tax compliance.