Danny Elfman'ın Tım Burton filmleri için bestelediği müziklerin değerlendirildiği çalışmaların incelenmesi
An overview of studies evaluating music composed by Danny Elfman for Tim Burton films
- Tez No: 848622
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN GÖKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Danny Elfman, Tim Burton, Kompozisyon, Orkestrasyon, Danny Elfman, Tim Burton, Composition, Orchestration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kompozisyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amerikalı film bestecisi Danny Elfman ve ünlü yönetmen Tim Burton, yirmi yılı aşkın süredir sinema tarihindeki en önemli yönetmen-besteci ilişkilerinden birini teşkil etmektedir. Danny Elfman ve Tim Burton, 1985 yapımı Pee-wee's Big Adventure filminden günümüze kadar toplamda on dokuz film olmak üzere, özellikle müzikal bağlamda incelenmesinin kayda değer olduğu birçok kült filme imza atmışlardır. Danny Elfman, mevcut klasik Hollywood film müziğini kendisini devamlı yenileyerek ve kendine özgü bir biçimde şekillendirerek Tim Burton filmlerinin anlatı kalitesine büyük oranda katkıda bulunmuştur. Yıllar içerisinde dönüşüme uğrayarak oluşan 'Elfman' sound'u, Tim Burton filmlerinin izleyicileri tarafından gerçek anlamda benimsenmiştir. Danny Elfman, resmi bir müzik eğitimi arka planına sahip olmamasına rağmen hem dinleyici kitlesi hem de önemli müzik otoriteleri tarafından döneminin en marjinal film müziği bestecilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Nitekim, Danny Elfman'ın müziği hem orkestrasyon hem de enstrümantasyon bağlamında belirgin biçimde çağdaşlarından ayrılmaktadır. Danny Elfman'ın Tim Burton filmlerinde rastlanılan sıra dışı karakterlerin hikayelerini müziği ile tasvir ederken kullandığı renk paleti oldukça kendine özgü olmakla birlikte birçok müzik döneminden, müzik türünden ve besteci stillerinden belirgin izler taşımaktadır. Bu çalışmanın konusu, Danny Elfman ve Tim Burton'ın iş birliği içerisinde bulunduğu filmleri müzikal bağlamda benzersiz kılan faktörlerin seçilen filmler aracılığıyla araştırılmasıdır. Çalışmada aynı zamanda Danny Elfman'ın Tim Burton filmleri için bestelemiş olduğu müziklerdeki tematik materyalleri hangi teknikler ile işlediğinin yanı sıra Danny Elfman'ın orkestrasyon, enstrümantasyon ve hikâye anlatımı bağlamındaki bireysel stili üzerinde yoğunlaşılmıştır. Danny Elfman'ın hayatı ve müzikal yolculuğu detaylıca incelenerek müziğindeki esintilerin kaynağına dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
American film composer Danny Elfman and well-known director Tim Burton have constituted one of the most important director-composer relationships in the history of cinema for more than twenty years. Since the 1985 movie Pee-wee's Big Adventure, Danny Elfman and Tim Burton have made many cult films that are worth examining, especially within a musical context. Danny Elfman has significantly contributed to the narrative quality of Tim Burton films by constantly innovating and uniquely shaping the existing classic Hollywood soundtrack. The 'Elfman' sound which has evolved over the years, has been truly adopted by the audience of Tim Burton films.Although Danny Elfman does not have a formal music education background, he is considered one of the most marginal film score composers of his time by both the audience and important music authorities. As a matter of fact, Danny Elfman's music differs significantly from his contemporaries in terms of both orchestration and instrumentation. The color palette that Danny Elfman uses to depict stories of extraordinary characters seen in Tim Burton films with his music is quite unique and bears distinct traces of many musical periods, musical genres and composer styles. The subject of this study is to investigate factors that make films in which Danny Elfman and Tim Burton collaborated unique within the musical context through selected films. This study also focuses on the techniques used by Danny Elfman to process thematic materials in music he composed for Tim Burton films, as well as Danny Elfman's individual style within the context of orchestration, instrumentation and storytelling. Danny Elfman's life and musical journey are examined in detail and attention is drawn to the source of inspiration in Elfman's music.