Ahmet Matar'ın hayatı, eserleri ve edebi kişiliği
Life, works and literary personality of Ahmet Matar
  1. Tez No: 848815
  2. Yazar: GÖKHAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hiciv, Gurbet, İroni, Metinlerarasılık, Epigrâm, Satire, Exile, Irony, Intertextuality, Epigram
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 356
Özet
Irak'lı şair“Ahmet Matar'ın Hayatı, Eserleri ve Edebi Kişiliği”başlıklı tezimiz giriş, dört bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Tezimiz şairlerin kralı olarak adlandırılan Ahmet Matar,'ın hayatını (erken dönem hayatını, Kuveyt'teki hayatını, Londra'daki hayatını…) sürgünlerini, edebi kişiliğini, üslubunu, şiirindeki ironiyi, mizahı, hicvi, paradoksu, kafiyeyi, belâğî sanatları, gurbeti, epigrâmı ve metinlerarasılık ile eserlerini (şiir koleksiyonlarını, divânlarını ve nesir yazılarını) kapsar. Çalışmamızdaki amaç altmışlı yıllar sonrası Arap devletleri halklarını etkileyen zor şartları şair Matar'ın diyalog ve öykü içerikli şiirleriyle zikretmektir. Şairin şiir ve nesir türü eserlerini incelediğimizde keskin bir ironi üslubu, paradoksa dayalı şiirler, kısa hiciv türü epigrâmik şiirler, politik şiirler ile dini, tarihi olaylar ve şahsiyetlerle dilbilgisel metinlerarasılığı ele aldık. Tüm bu konuları Matar'ın seçkin şiirleriyle örneklendirdik. Giriş bölümünde araştırma konusunun seçilme nedeni ve konunun oluşturduğu problem yönü ele alınarak çalışmada izlenen araştırma yöntemi, karşılaşılan zorluklar ve kaynaklara yer verildi. Birinci bölümde Ahmet Matar hakkında kişisel bilgiler, eğitimi, sürgünleri, şiir yolculuğu, Arap yetkililere serzenişi ve başarıları hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde eserleri (şiir koleksiyonu, divânları, nesir yazıları) hakkında genel bilgiler sunulduktan sonra şiir başlıkları ve en çok okunan kaside başlıklarının okunma sayısı tablosu sunuldu. Üçüncü bölümde metinlerarasılık kavramı şair Ahmet Matar'ın eserleri ışığında incelenmiştir. Dini (Kur'ânî lafzen ve mânen), tarihi, kültürel olaylar ve şahıslarla metinlerarasılık şairin şiirlerinden örneklerle karşılaştırılarak incelenmiş ve elde edilen verilerle dini metinlerarasılıkla ilgili kelimer tablosu oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde ise Matar'ın edebi kişiliği, üslubu, şiirinde ironi, mizah, hiciv, paradoks, kafiye, estetik tekrar, beyânî ve bedî'i sanatlar, epigrâm, hegemonya, başkaldırı, reddiye, diyalog, gurbet ve türleri ayrıntılı olarak ele alındı. Son kısmında Ahmet Matar'ın eserlerindeki mesajlar, davası uğruna yaşadığı sürgün yaşamının semeresi ve şiirindeki üslubun tezahürleri ele alındı.
Özet (Çeviri)
This research, which includes the subject of“Life, Works And Literary Personality Of Ahmet Matar”consists of an introduction, four parts and a conclusion part. Our thesis covers the life of Ahmet Matar, who is called the king of poets (his early life, his life in Kuwait, his life in London…), his exiles, his literary personality, his style, the irony in his poetry, humor, satire, paradox, rhyme, rhetorical arts, homesickness, epigram and his works (poetry collections, divans and prose writings) with intertextuality. The aim of our study is to mention the difficult conditions that affected the people of the Arab states after the sixties through poet Matar's poems with dialogue and story content. When we examined the poet's poetry and prose works, we discussed a sharp irony style, paradox-based poems, short satirical epigrammatic poems, political poems, religious and historical events and figures, and grammatical intertextuality. We exemplified all these topics with Matar's distinguished poems. In the introduction section, the reason for choosing the research topic and the problem posed by the topic were discussed, and the research method followed in the study, difficulties encountered and resources were expressed. In the first part, personal information about Ahmet Matar, his education, exiles, poetry journey, his reproach to Arab authorities and his achievements were given. After general information about the works in the second section (total, divans, prose writings) was presented, the reading status of the poem titles and the most read ode titles were presented in a table. In the third chapter, the concept of intertextuality was examined in the light of the works of poet Ahmet Matar. Intertextuality with religious (Quranic literal and spiritual), historical, cultural events and individuals was examined by comparing with examples from the poet's poems and a table of words related to religious intertextuality was created with the data obtained. In the fourth part, Matar's literary personality, style, irony, humor, satire, paradox, rhyme, aesthetic repetition, expressive and bedi'i arts, epigram, hegemony, rebellion, rejection, dialogue, homesickness and its types in his poetry were discussed in detail. In the conclusion, the messages in Ahmet Matar's works, the fruits of the exile life he lived for his cause, and the manifestations of the style in his poetry were discussed.