Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Hasta Bilgilerinin Gizliliği, Hasta Mahremiyeti ve Sır Saklama Yükümlülüğü Konularının İncelenmesi
Investigation of Confidentiality of Patient Information and Patient Privacy and Obligation of Confidentiality within the Scope of Personal Data Protection Law
  1. Tez No: 848820
  2. Yazar: ARZU ŞEYMA ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL CANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: hassas nitelikli kişisel veriler, hasta mahremiyeti, kişisel sağlık verisi, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, sır saklama yükümlülüğü, obligation of confidentiality, patient privacy, Personal Data Protection Law, personal health data, sensitive personal data
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, tüm dünyada ve ülkemizde önemli bir yeri olan gizlilik ve mahremiyet konularının hasta hakları bağlamında ele alınarak konunun Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin hukuki boyutunu ele almaktadır. Bu kapsamda, kişisel verilerin gizliliği, hasta bilgilerinin gizliliği ve hasta mahremiyeti konularında ülkemizde ve uluslararası alanda yer alan yasal düzenlemeler ele alınacaktır. Sağlık meslekleri, yaşam hakkını, vücut bütünlüğü ve sağlığını konu edinmesi dolayısıyla tüm dünyada en çok saygı gösterilen meslekler arasındadır. Hastanın, hekimler ve sağlık personeliyle arasında güven esasının temel olduğu bir ilişki vardır. Ancak bu güven sadece tedavi ve teşhisle ilgili olmayıp aynı zamanda sadakat ve özenle de ilgilidir. İşte gizlilik, mahremiyet ve sır saklama yükümlülüğü kavramları da bu noktada kendisini gösterir. Özel hayat ve mahremiyet ile ilgili olarak günümüzdeki en önemli kavramlardan bir diğeri ise“kişisel veri”kavramıdır. Genel olarak“kısaca insana ait, bireyi tanımlayabilecek her türlü bilgi”şeklinde tanımlanabilir. Kişinin tam adı, adresi, cinsiyeti, dini inanışı, medeni durumu, sağlık bilgileri gibi daha pek çok bilgi bu kavram içerisinde yer almaktadır. Kişisel verilerin korunmasının özü“özel yaşamın gizliliği”hakkından gelmektedir. Konumuzla ilgisi yönünden, sağlık bilgilerine ilişkin olan kişisel verilerin yeri daha özel niteliktedir. Uluslararası düzenlemelerde kişisel veriler içerisinde farklı bir veri türü olarak düzenlenen“hassas veriler”daha fazla korunma gerektiren kişisel veriler olarak bilinmektedir. Bu verilerin başkaları tarafından öğrenilmesi halinde kişi toplumdan dışlanma, ayrımcılık gibi pek çok sorunla karşı karşıya gelebilir. Kişinin ırkı, siyasi düşüncesi, dini inanışı, sağlığı bunlar arasında sayılabilir. Bu hassas yani özel nitelikli verilerin işlenmesi kanun koyucu tarafından yasaklanmıştır. Ancak bazı istisnai durumlarda örneğin ilgilinin açık rızası ya da kanundan gelen zorunluluk hallerde işlenmesine izin verilmiştir. Ancak bu hallerde dahi bu veriler“minimumluk ilkesi”içerisinde işlenebilecektir.
Özet (Çeviri)
This study examines confidentiality and confidentiality issues, which have an important place all over the world and in our country, in the context of patient rights and the legal dimension of the legal regulations made within the scope of the Personal Data Protection Law (KVKK). In this context, legal regulations in our country and internationally regarding the confidentiality of personal data, confidentiality of patient information and patient privacy will be discussed. Health professions are among the most respected professions all over the World because they focus on the right to life, physical integrity and health. The patient has a relationship with physicians and healthcare personnel based on trust. However, this trust is not only about treatment and diagnosis, but also about loyalty and care. This is where the concepts of confidentiality, confidentiality and confidentiality obligation manifest themselves. Another of the most important concepts today regarding private life and confidentiality is the concept of“personal data”. In general, it can be defined as“in short, all kinds of information that belongs to a person and can identify an individual”. Many other information such as the person's full name, address, gender, religious belief, marital status, health information are included in this concept. The essence of the protection of personal data comes from the right to“privacy of private life”. In terms of its relevance to our subject, personal data related to health information has a more special nature.“Sensitive data”, which is regulated as a different type of data within personal data in international regulations, is known as personal data that requires greater protection. If this data is learned by others, the person may face many problems such as social exclusion and discrimination. A person's race, political opinion, religious belief and health can be counted among these. The processing of this sensitive data is prohibited by the legislature. However, in some exceptional cases, such as the explicit consent of the person concerned or in cases of legal obligation, processing is permitted. However, even in these cases, these data can be processed within the“principle of minimum”.