Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kişilik haklarının korunması
Protection of personality rights within the scope of the Law on the Protection of Personal Data
  1. Tez No: 695154
  2. Yazar: BEGÜM BECER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişilik Hakkı, Kişilik Değerleri, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Açık Rıza, Personal Data, Personality Right, Personality Values, The Law on the Protection of Personal Data, Direct Consent
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
İnsan sosyal bir varlık olması nedeniyle gerek fiziksel gerek duygusal varlığını sürdürebilmesi için diğer insanlara ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç insanları topluluk halinde yaşamaya yönlendirmiştir. Sürekli etkileşim içinde olan insanlar, topluluktaki diğer insanlarla ilişkilerinin özelliklerine göre paylaşım içinde olurlar.“Diğer”insanları merak etme ve onlar hakkındaki bilgileri öğrenme isteği insan var olduğundan beri var olan bir duygudur. Bu merak sonucunda yapılan paylaşımlarla bilgiler değiş tokuş edilir. Bilgilerin çoğu bir insanla ilişkilendirilebilen bilgilerdir. Bir başka deyişle, bu bilgileri elde eden kişi bilginin ait olduğu kişiyi tespit edebilmektedir. Günümüzde belirli ya da belirlenebilen bir kişi ile aralarında ilişki kurulabilen bu bilgiler“kişisel veri”olarak adlandırılmaktadır. Özellikle bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle internetin daha çok kullanıcıya ulaşması, kullanım alanı ve amacının genişlemesi ve değişmesi ile insanlar arasındaki bilgi paylaşımı farklı ve karmaşık boyutlara ulaşmıştır. İnsanlar önceleri kendi aralarında konuştukları, sadece birkaç kişi arasında yayılabilen bilginin yayılma hızını, yöntemini ve bilginin ulaştığı kişileri kontrol edemez hale gelmiştir. Bu durum sadece insanlar arasındaki ilişkiler bağlamında değil, insan ve kurumlar hatta devlet arasındaki ilişkide de ortaya çıkmıştır. Devletlerin çeşitli nedenlerle kişilerin bilgilerini toplamaya başlaması, bilgilerin korunması ve yayılma hızının kontrol edilememesi kaygısını oluşturmuştur. Bu durum kişisel verilerin korunması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Kişisel verilerin korunması, verinin korunması değil, veri ile ilişkilendirilebilen insanın kişiliğinin korunmasıdır. Kişisel verilerin korunması kişinin verisi üzerindeki hakimiyetini geri kazanmasını ve verisinin geleceğini belirleyebilmesini sağlayarak bireysel özerkliğin korunmasına hizmet eder. Bu kapsamda kişilik değerleri ve kişisel verilerin korunması arasında yakın bir ilişki vardır. Kişisel verilerin korunması kişiliğin korunmasının bir parçasını oluşturmaktadır. Kişisel verilerin uygun olmayan şekilde kullanılması kişilik haklarına hukuk dışı müdahaledir. Genel hükümler kapsamında korunan kişilik hakkı ve değerlerine, teknolojik gelişmelerle birlikte yapılan müdahalenin çeşitlenmesi ve çoğalması nedeniyle teknolojik gelişmelerle uyumlu, güncel ve daha etkin bir koruma sağlanabilmesi adına özel bir kanuna ihtiyaç duyulmuştur. Çalışmamızda kişilik hakkı ve kişisel veriler arasındaki ilişki incelenmiş, kişiliğin ve kişisel verilerin Türk Hukuku'nda Anayasa, Türk Medeni Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu hükümleri kapsamında korunması konusu ele alınmıştır. Daha sonra kişilik hakkının korunmasının bir parçasını oluşturan kişisel verilerin korunması hakkının etkin bir şekilde sağlanabilmesi adına kabul edilen özel kanun olan 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamındaki koruma ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun kişiliğin korunmasında alternatif bir yol olmadığı, günümüz koşullarına uyum sağlayabilen özel hükümler içeren, özel hayatın gizliliği konusunu öne çıkaran, etkin bir koruma sağlaması nedeniyle genel hükümleri desteklediği ve bu bağlamda genel hükümlerle tesis edilen korumaya ek koruma sağladığı görüşü desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Persons need others due to their social nature in order to survive both physically and mentally. This kind of need leads the humankind to live in communities. People that are connected with each other all the time, probably share some information regarding their type of relationship. Wondering“the others”and wanting to know about them are basic emotions that are vital since the existence of humankind. As a result of this emotions, people exchange different kinds of information through this interaction. Many of this information relate to an identified or identifiable living individual. In other words, a person who has this kind of information is able to indentify the data owner. This kind of information, which can be relatable to an identified or identifiable living individual, is determined as“personal date”in todays world. Especially, as a result of technological developments, increase in internate useage, extension and change of its utilization area and purpose, information exchange processes between people have changed and become varied. In this circumstances, people cannot control circulation of information, which people can achieve this information and the speed of data transmission as they did before. This kind of matter is not only related with data exchange between people, but also valid for people's relationship with corporations and even countries. Countries' collecting some personal data for different executive purposes causes some concerns on data protection. As a consequence of that, a need for personal data protection shows up. The purpose of data protection is not only about providing the confidentiality of data itself, but to protect the individual by securing its personality rights. Data protection provides self determination by giving chance the data owner to undertake the control of its own data, determine the future of them and to state in what extent the shared information can be used by third parties. Within this scope, it is clear that there is a relation between personal data protection and personality rights. Personal data protection has a major role in securing personality rights. Inappropriate collection and misusage of personal data generally cause an unlawful act which is probably ends with an infringement of personality rights. As it is mentioned above, in consequence of technological developments attacks from third parties to personal values and personality rights, which have already been protected in the means of general terms, increase and become varied. Therefore, an up-to-date and efficient law which is also in compliance with technological changes, is needed. In this study, the relation between personality rights and personal data protection concepts is viewed. Protection of these two concepts provided due to Turkish Legistation is also evaluated, considering the Constitituon of the Republic of Turkey, Turkish Civil Law and Turkish Law of Obligations. In Addition, the Law on the Protection of Personal Data No. 6698, which is the very first and comprehensive law regarding personal data protection concept, is analysed within details by means of procurement of personality rights To conclude, it is stated that The Law on the Protection of Personal Data provides an additional protection to the general terms rather than ensuring an alternative protection method. It is important for being the specific first code in this field and providing compliance with technological changes and increasing the confidentially of data exchanged.