Seri rezonans dönüştürücü tabanlı kesintisiz güç kaynağı tasarımı ve analizi
Design and analysis of series resonant converter based uninterruptible power supply
  1. Tez No: 848842
  2. Yazar: MAHAMAT CHETİMA ABATCHA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZKAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seri Rezonans Dönüştürücü, Yüksek Verim, Yumuşak ve Geniş Frekans Aralığında Anahtarlama, Kesintisiz Güç Kaynağı, STM32G474, LLC Resonant Converter, DC-DC Converter, High Efficiency, Soft and Wide Frequency Range Switching, Uninterruptible Power Supply, Inverter, STM32G47
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Elektrik kesintileri durumunda devreye giren Kesintisiz Güç Kaynakları, elektrik şebekesi kesintiye uğradığında elektrik enerjisini yedek bir kaynaktan temin ederler. Temel bileşenlerinden biri olan akü, önceden şebeke enerjisiyle şarj edilir. Ancak akülerin kapasiteleri maliyeti etkilediği için sınırlı bir kapasiteyle kullanılırlar. Uzun süreli kesintilerde akülerin boşalması ve tekrar doldurulamaması sorunu ortaya çıkabilir. Bu projede güç dönüştürücü olarak seri rezonans dönüştürücü kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda belirlenen çalışma değerleri için seri rezonans güç dönüştürücüsü tasarımı gerçekleştirilmiş ve elde edilen parametrelerle bir bilgisayar programında simülasyonlar yapılmıştır. Rezonans tankındaki rezonans endüktansının yerine, devre içindeki transformatörün sızıntı endüktansı kullanılmış ve belirlenen parametrelere uygun olarak devre prototipi oluşturulmuştur. Çalışmada kontrol kısmında STM32G474 mikro denetleyici ve onun özel yüksek çözünürlüklü zamanlayıcısı kullanılmış, devrenin dijital kontrolü, C dili kullanılarak kodlanmıştır. Sabit çıkış gerilimini elde etmek amacıyla PI yöntemi tercih edilmiştir. Ayrıca, devrenin çeşitli giriş gerilimleri ve yük koşulları da dikkate alınmış ve ardından nasıl çalıştığını değerlendirmek amacıyla testler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Uninterruptible Power Supplies (UPS), which come into play during electricity outages, provide electrical power from an alternative source when grid power is cut off. Batteries, one of the fundamental components of UPS, are pre- charged with grid energy. In this project, a series resonance converter was used as the power converter. Using the fundamental harmonic approach, methods for determining converter parameters are explained. As a result of the analysis, a series resonance power converter design was carried out for the operating values determined and simulations were made in a computer program with the obtained parameters. In the study, STM32G474 microcontroller and its special high-resolution timers were used in the control part. The digital control of the circuit was coded using C language. PI method was preferred to obtain constant output voltage. Additionally, various input voltages and load conditions of the circuit were taken into account, and then tests were conducted to evaluate how it works.