Reasons for Pakistan's support of the Taliban in Afghanistan 1994-2021
Pakistan'ın Afganistan'daki Taliban'a destek vermesinin nedenleri (1994-2021)
- Tez No: 848895
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Taliban, Afganistan, Pakistan, Doha Anlaşması, Ulusal çıkar, Taliban, Afghanistan, Pakistan, Doha Agreement, National Interest
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, Pakistan'ın Afganistan'daki Taliban'a verdiği desteği, altta yatan bireysel, ulusal ve bölgesel faktörlerin yanı sıra küresel hususlara odaklanarak incelemektedir. Çalışma, resmî belgeler ve ikincil kaynakları içeren nitel araştırma yöntemlerini benimsemektedir. Araştırma, Pakistan'ın Taliban'a verdiği desteğin ulusal çıkarlar ve bölgesel dinamiklerin birleşiminden kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Ulusal, tarihi, jeopolitik ve güvenlik faktörleri, Pakistan'ın Taliban'ı desteklemesine sebep olan unsurlardır. Uzun süredir devam eden stratejik derinlik doktrini, Hindistan'ın Afganistan'daki etkisine ilişkin endişeler ve batı sınırında dost bir hükümet arzusu Pakistan'ın politika tercihlerini şekillendirmiştir. Bölgesel olarak Pakistan, Taliban'ı Afganistan'daki nüfuzunu sürdürmek, kendi güvenliğini korumak ve rakip bölgesel güçleri dengelemek için potansiyel bir müttefik olarak görmektedir. Bu çalışma, değişen jeopolitik kaygılar, teröre karşı savaş ve değişen ittifaklar gibi uluslararası dinamiklerin Pakistan'ın politika tercihlerini nasıl şekillendirdiğini incelemektedir. Pakistan'ın Taliban'la angajmanını etkileyen bölgesel ve küresel aktörleri içeren karmaşık çıkarlar ağı ve ittifakların önemine dikkat çekmektedir. Bu çalışma aynı zamanda Pakistan'ın Doha barış sürecindeki rolünü de incelemektedir. Pakistan'ın Taliban'ı müzakere masasına getirmedeki kolaylaştırıcı rolü ve Taliban'ın Afgan ihtilafına barışçıl bir çözümü teşvik etmedeki motivasyonları ve zorlukları gösterilmiştir. Analiz, Pakistan'ın Taliban, Afgan hükümeti ve barış sürecinde yer alan diğer paydaşlarla ilişkilerini dengeleme çabalarını da kapsamaktadır. Genel olarak bu çalışma, bireysel, ulusal ve bölgesel etkilerin yanı sıra küresel dinamikleri inceleyerek Pakistan'ın Afganistan'daki Taliban'a verdiği desteği yönlendiren çok yönlü faktörlere ışık tutmaktadır. Araştırma, karmaşık AfganistanPakistan ilişkisinin daha derin bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunurken Pakistan'ın katılımını şekillendiren motivasyonlar, çıkarlar ve zorluklar hakkında öngörü sağlamaktadır. Bulgular aynı zamanda Pakistan'ın Doha barış sürecindeki rolünün potansiyel etkisi ve bunun Afganistan'da sürdürülebilir barış ve istikrarın sağlanması üzerindeki etkileri hakkında bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the support of Pakistan for the Taliban in Afghanistan, focusing on the underlying individual, national and regional factors, as well as global considerations. The study adopts a comprehensive approach, incorporating qualitative research methods to explore secondary sources and expert interviews. The research reveals that Pakistan's support for the Taliban stems from a combination of national interests and regional dynamics. Nationally, historical, geopolitical, and security factors contribute to Pakistan's alignment with the Taliban. The longstanding strategic depth doctrine, concerns over Indian influence in Afghanistan, and a desire for a friendly government on its western border shape Pakistan's policy choices. Regionally, Pakistan views the Taliban as a potential ally to maintain influence in Afghanistan, protect its own security, and counterbalance competing regional powers. The thesis examines how international dynamics, such as the changing geopolitical landscape, the war on terror, and shifting alliances, shape Pakistan's policy choices. It underscores the complex web of interests and alliances involving regional and global actors that impact Pakistan's engagement with the Taliban. The thesis also delves into Pakistan's role in the Doha peace process. It highlights Pakistan's facilitative role in bringing the Taliban to the negotiating table and explores its motivations and challenges in promoting a peaceful resolution to the Afghan conflict. The analysis encompasses Pakistan's efforts to balance its relations with the Taliban, the Afghan government, and other stakeholders involved in the peace process. Overall, this thesis sheds light on the multifaceted factors driving Pakistan's support for the Taliban in Afghanistan, examining both national and regional influences as well as global dynamics. The research contributes to a deeper understanding of the complex Afghanistan-Pakistan relationship, providing insights into the motivations, interests, and challenges that shape Pakistan's involvement. The findings also inform discussions on the potential impact of Pakistan's role in the Doha peace process and its implications for achieving sustainable peace and stability in Afghanistan.