Elektif genel cerrahi vakalarında pre-operatif dönemde laboratuvar bulgularının klinik sonlanıma etkisi
The effect of laboratory findings before the operation on the clinical outcome in elective general surgery cases
- Tez No: 849035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Elektif Cerrahi, Preoperatif Laboratuvar Bulguları, Postoperatif Komplikasyonlar, Elective Surgery, Preoperative Laboratory Findings, Postoperative Complications
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Elektif cerrahi operasyonlarından önce hastalar, anestezi ve ameliyata uygunluğunun değerlendirilmesi için ön değerlendirmeye tabi tutulur. Bu değerlendirme hastanın öyküsünü, klinik muayenesini ve sonraki araştırmaları içerir. Daha önce tanı konulmamış hastalıkların uygun preoperatif tedavisi; perioperatif morbidite ve mortalitenin en aza indirilmesine yardımcı olduğundan, ameliyat öncesi incelemeler hastanın ameliyata hazırlanmasında değerli bir araçtır. Spesifik preoperatif testler veya preoperatif testlerin zamanlaması için karar verme parametreleri mevcut bilimsel literatürden kesin olarak belirlenemediği ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu için yürütülen tez çalışması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Yürütülen tez çalışmasında, etik kurul onayı ile Ankara Şehir Hastanesi'nde 01/02/2019-01/09/2022 tarihleri arasında belirtilen ameliyat kodları ile genel anestezi altında elektif şartlarda opere olan 18-80 yaş arasında, tüm dahil etme kriterlerini karşılayan ve dışlama kriteri gözlenmeyen 3015 hasta incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 3015 hastanın %56,9'unun (n=1716) kadın, %43,1'inin (n=1299) erkek ve tüm hastaların yaş medyanının 50 olduğu görüldü. Herhangi bir kronik hastalığa sahip hasta sayısı 1096'ydı (%36.4). Sık görülen kronik hastalıkların sıklığı incelendiğinde en sık görülen 2 kronik hastalık %25.9'unda (n=781) görülen hipertansiyon, %13.8'inde (n=416) görülen diabetes mellitus idi. Hastaların %61.5'inin (n=1855) ASA skoru ≤1 idi. Ameliyatların en sık olarak herni nedeni ile yapıldığı (n=1179, %39.1), onu sırasıyla tiroid/paratiroid operasyonu (n=985, %32.7), meme operasyonu (n=756, %25.1) ve hemoroid operasyonu (n=95, %3.2) izlediği saptandı. Sonuç: Çalışmada tiroid/paratiroid operasyonlarının, meme operasyonlarının, operasyon sonrası hgb düşüş miktarının (>2 birim), operasyon sonrası yoğun bakım yatış hikayesinin diğer faktörlerden bağımsız olarak operasyon sonrası taburculuktan sonraki üç ay içinde tekrarlı hastane yatışını istatistiksel olarak anlamlı şekilde artırdığı görüldü. ROC analizi sonucunda üç ay içinde tekrarlı yatışı öngören beyaz küre sayısı için kesim değeri 7.15x109/L, lenfosit sayısı için kesim değeri 2.08x109/L olarak saptandı ve beyaz küre ve lenfosit yüksekliği ile üç ay içinde tekrarlı yatış arasında ilişki olduğu görüldü. Yapılan tez çalışması ile literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Before elective surgeries, patients are subjected to preliminary evaluation to assess their suitability for anesthesia and surgery. This evaluation includes the patient's history, clinical examination, and subsequent investigations. Appropriate preoperative treatment of previously undiagnosed diseases; preoperative examinations are a valuable tool in preparing the patient for surgery as they help minimize perioperative morbidity and mortality. This thesis study was planned because the decision-making parameters for specific preoperative tests or the timing of preoperative tests cannot be precisely determined from the existing scientific literature and further research is needed. Materials and Methods: In the thesis study conducted, with the approval of the ethics committee, patients between the ages of 18-80 who were operated on under general anesthesia under elective conditions with the surgery codes specified between 01/02/2019-01/09/2022 at Ankara City Hospital, and who met all inclusion criteria and 3015 patients for whom no exclusion criteria were examined. Findings: Of the 3015 patients participating in the study, 56.9% (n=1716) were female, 43.1% (n=1299) were male, and the median age of all patients was 50 years. The number of patients with any chronic disease was 1096 (36.4%). When the frequency of common chronic diseases was examined, the two most common chronic diseases were hypertension, seen in 25.9% (n = 781), and diabetes mellitus, seen in 13.8% (n = 416). 61.5% of the patients (n=1855) had an ASA score of ≤1. The most common surgeries were due to hernia surgery (n=1179, 39.1%), followed by thyroid/parathyroid surgery (n=985, 32.7%), breast surgery (n=756, 25.1%) and hemorrhoid surgery (n=95, 3.2%). Results: In the study, it was observed that thyroid/parathyroid operations, breast operations, the amount of post-operative hemoglobin drop (>2 units) and post-operative intensive care unit hospitalization history statistically significantly increased the number of repeat hospitalizations within 3 months after post-operative discharge, independent of other factors. As a result of the ROC analysis, the cut-off value for the white blood cell count predicting readmission within three months was found to be 7.15x109/L, and the cut-off value for the lymphocyte count was 2.08x109/L, and it was observed that there was a relationship between white blood cell and lymphocyte elevation and repeated hospitalization within three months. It is aimed to contribute to the literature with this thesis study.