Servikal displaziler üzerinde emzirmenin etkisi var mıdır?
The effect of breastfeeding on cervical dysplasias
- Tez No: 849084
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Serviks, HPV, Sitoloji, Pap Smear, Emzirme, Intraepitelyal Neoplazi, Cervix, HPV, Cytology, Pap Smear, Breastfeeding, Intraepithelial Neoplasia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Gereç ve Yöntem Bu çalışma Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 1 Eylül 2023-1 Kasım 2023 tarihleri arasında yürütülmüş olan prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmaya bu tarihler arasında Jinekoloji Polikliniği'ne başvuran, doğum öyküsü bulunan, servikal sitoloji tarama programına dahil edilmiş olan, emzirme deneyimleri sorgulanan, dahil edilme ve hariç tutulma kriterlerini karşılayan hastaları alınmış, çalışma toplam 229 hasta dahil ile yürütülmüştür. Servikal sitoloji sonucu anormal olan hastalar çalışma grubunu (n=98), sitoloji sonucu normal olan hastalar ise kontrol grubunu (n=131) oluşturmuştur. Hastaların demografik bilgileri ve emzirme deneyimleri yüz yüze yapılan görüşme ile elde edilmiş, servikal sitoloji raporu hastane bilgi kayıt sisteminden elde edilmiş ve veriler excel dosyasına kaydedilmiştir. Grupların emzirme deneyimleri servikal sitoloji sonuçları ile ilişkilendirilerek karşılaştırılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 27 versiyonu (IBM SPSS Statistics 27) kullanılmış, anlamlılık düzeyi p0,05). Gruplar arasında emzirme süreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiş, kontrol grubunun çoğunluğunun (%35,1) 13-36 ay, çalışma grubunun çoğunluğunun 6-12 ay (%34,7) emzirdiği belirlenmiştir. Çalışma grubunda ortalama emzirme süresinin anlamlı düzeyde düşük olduğu saptanmıştır (14,11±2,96 vs 23,60±3,35 ay). ASCUS grubunun (13,02±1,33) ortalama emzirme süresinin, HSIL (5,91±0,98) ve LSIL'den (5,91±0,98) anlamlı düzeyde yüksek olduğu gözlenmiştir (p36 ay emzirenlere göre anormal sitoloji riskinin 5,399 kat, HPV pozitif olanların, negatif olanlara göre anormal sitoloji riskinin 26,369 kat fazla olduğu bulunmuştur. Toplam emzirme sürelerinin en düşük olduğu grupların LSIL ve HSIL, en yüksek olduğu grubun ise kontrol grubu olduğu saptanmıştır (13-36 ay). Sonuç Emzirmenin ve emzirme süresinin pek çok kanserde olduğu gibi servikal intraepitelyal neoplaziler üzerinde de olumlu etkisi olduğu açıktır. Kapsamlı bir tarama ve kontrol stratejisiyle insanoğlunun ortadan kaldırabileceği ilk kanser olabilecek serviks kanserinde, servikal intraepitelyal lezyonların erken aşamada tanınması önemlidir. Jinekolojik kanserlerin önlenmesindeki etkisi de göz önünde bulundurularak kadın sağlığı üzerinde sayılamayacak kadar çok faydası olan emzirme ile ilgili geniş kapsamlı, çok merkezli, prospektif, randomize kontrollü çalışmalar yapılmasının ve emzirme oranlarının arttırılması yönünde doğru politikalar izlenmesinin önemli olduğu görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective The aim of this study is to investigate the effect of breastfeeding on cervical dysplasias. Materials and Methods This study is a prospective descriptive study conducted at Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital at the Obstetrics and Gynecology Clinic between September 1, 2023, and November 1, 2023. The study was conducted with a total of 229 patients, who visited the gynecology polyclinic between these dates, had a history of birth, were included in the cervical cytology screening program, whose breastfeeding experiences were surveyed and finally, those who met the inclusion and exclusion criteria. Patients with abnormal cervical cytology results formed the study group (n=98), and patients with normal cytology results formed the control group (n=131). The demographic information and breastfeeding experiences of the patients were obtained through face-to-face interviews, the cervical cytology report was obtained from the hospital information recording system and the data was recorded in an Excel file. The breastfeeding experiences of the groups were compared in relation to their cervical cytology results. SPSS 27 version (IBM SPSS Statistics 27) was used to analyze the data, and the significance level was accepted as p0.05). A statistically significant difference was detected between the groups in terms of breastfeeding duration, and it was determined that most of the control group breastfed for 13-36 months (35.1%), and most of the study group breastfed for 6-12 months (34.7%). It was found that the average breastfeeding duration was significantly lower in the study group (14.11±2.96 vs 23.60±3.35 months). It was observed that the average breastfeeding duration of the ASCUS group (13.02±1.33) was significantly higher than that of HSIL (5.91±0.98) and LSIL (5.91±0.98) groups (p36 months, and those who were HPV positive had a 26.369 times higher risk of abnormal cytology than those who were HPV negative. It was determined that the groups with the lowest total breastfeeding duration were LSIL and HSIL, and the group with the highest total breastfeeding duration was the control group (13-36 months). Conclusion Breastfeeding and the duration of breastfeeding have a positive effect on cervical intraepithelial neoplasias, as well as on many other cancers. It is important to recognize cervical intraepithelial lesions at an early stage in cervical cancer, which may be the first cancer that humankind can eliminate with a comprehensive screening and control strategy. With its countless benefits on women's health and effect on the prevention of gynecological cancers, we believe that it is important to conduct comprehensive, multi-center, prospective, randomized controlled studies on breastfeeding, and follow correct policies to increase breastfeeding rates.