Azaltılmış toprak işleme sistemlerinde farklı sulama yöntemlerinin ayçiçeğinin bazı morfolojik özellikleri ve verimi üzerindeki etkisinin saptanması üzerine bir araştırma
A research on determınıng the effect of dıfferent ırrıgatıon methods ın reduced tıllage systems on some morphologıcal characterıstıcs and yıeld of sunflower
  1. Tez No: 849085
  2. Yazar: IBRAHIM MOHAMED ABDULLAHI MOHAMUD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ BAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Sulama, Azaltılmış toprak işleme, Örtü bitkisi, Hassas Tarım, Sunflower, Irrigation, Reduced tillage, Cover crops, Precision Agriculture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu kapsamlı çalışma, modern tarım bağlamında çeşitli sulama sistemleri ile iki koruyucu toprak işleme stratejisi, yani azaltılmış toprak işleme stratejisi arasındaki sinerjiyi araştırıyor. Çalışma, tarımın sürdürülebilirliğini artırmak amacıyla sulama uygulamaları ile mahsul sonuçları arasındaki karmaşık bağlantılara odaklanıyor. Yaklaşımlar, damla sulama ve yağmurlama sistemleri gibi çeşitli sulama teknolojilerini birleştiren tam bir saha deneyini içermektedir. Bu çalışma, yulaf hasadından sonra ikinci bir ayçiçeği mahsulü için toprak ekiminin azaltılmasında damla sulama ve yağmurlama sulamanın etkinliğini araştırmıştır. En iyi damlama ve yağmurlama sistemlerini belirlemek için istatistiksel analiz ve deneysel tasarım kullanıldı. Sonuçları karşılaştırmak için ANOVA ve Duncan'ın Çoklu Aralık Testi kullanıldı. Ayrıca ikinci ürün ayçiçeği tarımında tarla tomurcuğunun ortaya çıkması için çeşitli sulama programlarının etkinliğini araştırdık ve karşılaştırdık. En yüksek görülme oranı %89,05 ile yağmurlama sulama sisteminde görülürken, bunu %88,05 ile damla sulama sistemi takip etti. Damla sulama tekniği, tohumların nem alması nedeniyle çimlenme oranı açısından eski yönteme göre ikinci sırada yer aldı. Toprak işlemesiz ve az işlenen mahsuller, su içeriğinde ve ortaya çıkma oranlarında artış gösterdi. Teknikler arasında bitki boyu, gövde çapı, baş çapı ve verim açısından istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. Yağış sulama tekniği en uzun bitkileri üretirken, damla sulama sistemi en kısa bitkileri üretti. Geleneksel teknik en büyük kafa çapına sahipken, yağmurlama sulama uygulaması en düşük değere sahipti. Yaklaşımlar arasındaki ortalama ayçiçeği üretimi farkı önemliydi; en fazla püskürtme sulama (347,77 mg ha-1), en fazla damla sulama (346,90 mg ha-1) ve en az sulama yapılmaması (291,63 mg ha-1) elde edildi.
Özet (Çeviri)
This comprehensive study explores the synergies between various irrigation systems and two conservation tillage strategies, namely decreased tillage, in the context of modern agriculture. The study focuses at the complex links between irrigation practises and crop results in order to improve farming sustainability. The approaches include a full field experiment combining a variety of irrigation technologies such as drip irrigation and sprinkler systems. This study looked into the effectiveness of drip irrigation and sprinkler irrigation in decreasing soil cultivation for a second crop of sunflowers after oat harvest. Statistical analysis and experimental design were used to determine the best drip and sprinkler systems. The ANOVA and Duncan's Multiple Range Test were used to compare the results. We also investigated and compared the efficacy of various irrigation schemes for field bud emergence in second-crop sunflower agriculture. The sprinkler irrigation system had the highest occurrence rate of 89.05%, followed by the drip irrigation system, which had an occurrence rate of 88.05%. Due to the seeds receiving moisture, the drip irrigation technique scored second in terms of germination rate when compared to the old method. No-till and low-tillage crops showed increased water content and emergence rates. There were statistically significant differences between the techniques in terms of plant height, stem diameter, head diameter, and productivity. The rainfall irrigation technique produced the tallest plants, whereas the drip irrigation system produced the shortest. The conventional technique had the largest head diameter, whereas the sprinkler irrigation treatment had the lowest. The difference in average sunflower output between approaches was significant, with spray irrigation generating the most (347.77 mg ha-1), drip irrigation producing the most (346.90 mg ha-1), and no irrigation producing the least (291.63 mg ha-1).